Annons

Salming stöttas av tidigare lagkamrat med ALS

Börje Salming, 71, var tidigt i kontakt med flera av sina gamla lagkamrater efter att han fick ALS-beskedet.
En av dem är Mark Kirton, som 2018 diagnostiserades med samma sjukdom.
Ishockey • Publicerad 11 augusti 2022
Börje Salming. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Darryl Sittler. Arkivbild.Foto: Darren Calabrese/AP/TT

Börje Salming berättade i onsdags, i ett uttalande till TT, att han har drabbats av nervsjukdomen ALS.

"Jag har fått ett besked som har skakat om livet för mig och min familj. De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", sade han.

Träffas på våren

Annons

Toronto Sun skriver att Salming för några veckor sedan kontaktade flera av sina vänner från sina 16 NHL-säsonger i Toronto. Bland andra legendaren Darryl Sittler.

– Vi träffas alltid i mars eller april och det ser alltid ut som att han fortfarande skulle kunna spela. Man beundrar hans fysik och sedan får man ett samtal som det här, säger Sittler till tidningen.

– Börje är en fantastisk vän och klubbkamrat, jag önskar att jag pratade om någon annan.

Sittler berättar att den första han funderade på att delge nyheten till var Mark Kirton. Kirton gjorde bara 13 matcher för Toronto och hann därmed inte spela med Salming särskilt mycket.

Men Kirton har även han ALS. Han fick sitt sjukdomsbesked 2018 efter att ha uppvisat symtom tre år tidigare.

64-årige Kirton berättar att han tidigt var i kontakt med Salming.

– Jag sade till honom: "King", tills de hittar ett botemedel handlar det om överlevnad, säger han till Toronto Sun.

Bakom ALS Action Canada

Kirton är rullstolsburen men arbetar i fastighetsbranschen. Han är också en av personerna bakom ALS Action Canada som skapades för att hjälpa personer med ALS att göra sig hörda och få bättre vård.

Kirton berättar att han och hans fru var förkrossade när de fick höra att Kirton hade drabbats av ALS, men han har lovat sig själv att vara positiv.

– Något som är positivt ur ett familjeperspektiv är att han (Salming) inte har den genetiska varianten av ALS. Det viktigaste nu är att han får alla tillgängliga läkemedel så fort som möjligt, fortsätter han.

Annons

ALS är inte en enda sjukdom utan ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja och till slut andas.

Varje år diagnostiseras drygt 200 personer i Sverige med ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

Fakta: ALS

ALS (amyotrofisk lateral skleros) är ovanligt men allvarligt. Det finns inget botemedel för sjukdomen, men mediciner som lindrar några av symtomen.

Varje år diagnostiseras drygt 200 personer i Sverige med ALS, de flesta är mellan 50 och 70 år. Det finns omkring 800 med diagnosen i Sverige i dag.

ALS är inte en enda sjukdom utan ska snarare ses som en samling undergrupper där alla leder till samma symtombild. Sjukdomen gör att armar och ben blir allt mer förlamade, talförmågan påverkas också likväl som förmågan att svälja och till slut andas.

Sjukdomssymtomen kan uppstå på olika ställen i kroppen för att sedan sprida sig tills man är helt förlamad. Rent tekniskt handlar det om att nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen bryts ned, de som reglerar de viljestyrda musklerna. Påverkan sprider sig sedan genom nervsystemet.

Den som diagnostiseras med ALS avlider vanligtvis inom två till fyra år efter insjuknandet, en av tio lever dock betydligt längre på grund av en långsammare utveckling av sjukdomen.

Orsaken till ALS är inte helt fastställd, forskning tyder på en kombination av arv och miljö. Var tionde som drabbas av ALS har släktingar som haft sjukdomen. Alla som bär på anlag blir dock inte sjuka.

Karolinska institutet har även en samlingssida med information om forskningsläget och läkemedelsstudier. Även Socialstyrelsen har en djupgående förklarande sida om sjukdomen.

Källa: 1177.se

Fakta: ALS

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: 2 SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star Team 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star Team 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star Team. Uttagen i Canada Cups All Star Team 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för europeer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 valdes han in i århundradets All Star Team.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons