Segrar för Chelsea och West Ham i CL-jakten

Chelsea tog tre viktiga poäng i kampen om en Champions League-plats, när Everton besegrades med 2–0 på Stamford Bridge.
Men West Ham är i hasorna på Chelsea efter att ha slagit Leeds med samma siffror.
Fotboll • Publicerad 8 mars 2021
Kai Havertz i matchen mot Everton.
Kai Havertz i matchen mot Everton.Foto: Glyn Kirk/AP/TT

Fyran Chelsea och femman Everton möttes i en sexpoängsmatch där det gällde att positionera sig inför slutspurten i Premier League.

Vid avspark skiljde en poäng till Chelseas fördel, vid slutsignalen hade avståndet växt till fyra – även om Londonlaget har en match mer spelad.

Chelseas tysk Kai Havertz hamnade inte målprotokollet, men var i högsta grad inblandad båda gångerna när hemmalaget hittade nätet.

Först: Marcos Alonsos hårda passning nådde Havertz och bollen studsade som en flipperkula vidare på Evertons Ben Godfrey och in i mål. Självmål – och 1–0 till Chelsea efter drygt en halvtimme.

Sedan: Havertz revs ner av Evertonmålvakten Jordan Pickford och domare David Coote pekade på straffpunkten. Därifrån var Jorginho säkerheten själv när han fintade Pickford åt ena hållet och placerade bollen åt det andra. 2–0 i 65:e minuten.

Everton, fortsatt utan skadade colombianske stjärnan James Rodríguez, gjorde en slät figur och Chelsea var närmare en tredje fullträff än gästerna en reducering.

Med tio matcher kvar att spela har Chelsea därmed stärkt utgångsläget i kampen om fjärdeplatsen som krävs för att klubben ska få spela Champions League-fotboll även nästa säsong. Laget är dessutom obesegrat sedan Thomas Tuchel tog över tränarjobbet efter sparkade Frank Lampard i januari.

Men det saknas inte utmanare.

West Ham är på väg mot klubbens bästa säsong på evigheter och vann, ett par timmar senare i en annan del av London, också med 2–0 mot Leeds. Jesse Lingard bommade en straff i 21:a minuten, men när målvaktsreturen studsade ut i gapet på honom revanscherade han sig och hamrade dit 1–0 för "The Hammers". Sju minuter senare flög Craig Dawson fram vid bortre stolpen och nickade in 2–0 på en hörna.

West Ham passerade därmed Everton och är ny tabellfemma, två poäng bakom Chelsea och med en match mindre spelad.