GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Så utsatta var friidrottare på Twitter under OS

Kvinnliga friidrottare var i störst utsträckning drabbade av nedsättande och förolämpande inlägg på Twitter under sommar-OS i Tokyo. Det framkommer i en studie gjord av Internationella friidrottsförbundet World Athletics.
Olympiskt • Publicerad 25 november 2021
23 friidrottare utsattes för nedsättande kommentarer på Twitter under sommar-OS i Tokyo. Arkivbild.
23 friidrottare utsattes för nedsättande kommentarer på Twitter under sommar-OS i Tokyo. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Under OS studerades 161 friidrottares Twitterkonton och totalt drygt 240 000 inlägg analyserades. Ur det materialet framkommer det att totalt 23 av 161 friidrottare utsattes för 132 kränkande kommentarer, bilder eller videoklipp från 119 användare.

16 av de 23 utsatta OS-friidrottarna var kvinnor och fick motta 115 av de 132 kränkande inläggen.

"63 procent av de identifierade nedsättande kommentarerna var riktade mot endast två friidrottare, båda svarta och kvinnor", skriver World Athletics i ett pressmeddelande kring studien.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.