Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sista länderna klara för fotbolls-EM

Den slutgiltiga uppställningen i fotbolls-EM 2022 är klar.
På tisdagskvällen kvalade de tre sista länderna in: Ryssland, Nordirland och Schweiz.
Noëlle Maritz och Schweiz fick jubla över en säkrad EM-plats i playoffmötet mot Kamila Dubcovás Tjeckien.
Noëlle Maritz och Schweiz fick jubla över en säkrad EM-plats i playoffmötet mot Kamila Dubcovás Tjeckien.
Foto: Alessandro Della Valle/AP/TT

Tre platser återstod till EM i England nästa år då det på tisdagskvällen var dags för returer i det avslutande playoffspelet.

Den första tog Ryssland hand om. Efter att ha bortabesegrat Portugal i Lissabon med 1–0 i fredags räckte det med att hålla tätt hemma i Moskva.

Just det gjorde ryskorna, och efter 0–0 i returen har man säkrat en plats i sitt fjärde raka Europamästerskap.

Nordirland tog sig också vidare genom att följa upp 2–1-segern borta mot Ukraina, med att vinna med 2–0 på hemmaplan.

Schweiz och Tjeckien bjöd på allra mest spänning. Precis som i fredags blev det 1–1 och matchen i Thun gick vidare till en mållös förlängning och sedermera straffar. Där tog Tjeckien greppet, och i den fjärde omgången hade Lucie Martínková chansen att skjuta hem EM-platsen. Men straffen gick i stolpen och ut.

När Ana-Maria Crnogorcevic sedan satte Schweiz femte straff hamnade i stället all press på Tjeckiens Katerina Svitková. West Ham-stjärnan träffade ribban, och skickade på så sätt Schweiz till EM.

Fotbolls-EM i England skulle ha avgjorts nu i sommar, men har likt många andra idrottsevenemang flyttats fram. Turneringen spelas nu 6–31 juli 2022.

Fakta: Fotbolls-EM 2022

Damernas fotbolls-EM flyttades från 2021 till 2022, men England är fortsatt värd. Turneringen ska spelas 6–31 juli på tio arenor i åtta olika städer (London, Manchester, Sheffield, Southampton, Brighton and Hove, Milton Keynes, Rotherham och Leigh).
16 lag gör upp om EM-bucklan. Här är alla som har kvalat in:
England (värdland), Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge, Sverige, Frankrike, Belgien, Island, Spanien, Finland, Österrike, Italien, Ryssland, Nordirland, Schweiz.

Läs mer