Annons

Rysk hackerattack mot svensk idrott

Riksidrottsförbundet utsattes för flera dataintrång under 2017 och 2018.
Säkerhetspolisen slår fast att en hackergrupp agerat på uppdrag av den ryska militära underrättelsetjänsten.
Syftet: Att misskreditera svenska idrottare.
Allmänt • Publicerad 13 april 2021
Säkerhetspolisen pekar ut den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, för dataintrången hos Riksidrottsförbundet. Arkivbild.
Säkerhetspolisen pekar ut den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, för dataintrången hos Riksidrottsförbundet. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

"Förundersökningen visar att det är den ryska militära underrättelsetjänsten GRU som via sitt 85:e center, också känt som enhet 26165, har planerat och genomfört det grova dataintrånget mot Riksidrottsförbundet. Vi kan vidare konstatera att intrånget varit en del i en rysk kampanj riktad mot nationella och internationella antidopningsorganisationer som bland andra Wada och USADA samt mot Internationella fotbollsförbundet", säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Svartmåla idrottare

Syftet med intrången var att svartmåla svenska idrottare. En av de drabbade var Olivia Schough, landslagsspelare i fotboll, som felaktigt hängdes ut som dopad.

Annons

GRU har kommit över svenska idrottares personliga uppgifter, som medicinska journaler.

– Det misstänkta dataintrånget mot Riksidrottsförbundet är ett exempel på när idrott används för att stärka bilden av det egna landet och samtidigt misskreditera andra länder och dess idrottare, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens enhet för kontraspionage, till Expressen.

Fancy Bear pekas ut

Säkerhetspolisen har tillsammans med Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål utrett uppgifterna om dataintrången hos RF.

– Vi har haft hjälp av andra länders säkerhetstjänster för att säkra den här bevisningen som tydligt pekar på att det är ryska militära underrättelsetjänsten som ligger bakom de här dataintrången, säger Daniel Stenling.

Den ryska hackergruppen Fancy Bear pekas ut som den som utfört intrången.

"Informationen har publicerats offentligt och baserat på dessa uppgifter har även svensk media skrivit artiklar som överensstämmer med GRU:s narrativ att svartmåla idrottare och idrottsorganisationer i väst", säger Mats Ljungqvist.

På grund av att samtliga misstänkta är utländska medborgare ser Ljungqvist det som utsiktslöst att ställa dem inför rätta och därför läggs förundersökningen ned.

Ambassadören uppkallad

Sveriges utrikesminister Ann Linde meddelar att den ryska ambassadören har kallats upp till utrikesdepartementet.

”Oacceptabla och allvarliga överträdelser av sekretesskyddad data hos Riksidrottsförbundet som bryter mot befintliga regler. Den ryska ambassadören kallades i dag upp till Utrikesdepartementet för att ge en förklaring", skriver Linde på Twitter.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger till Dagens Nyheter att han tror att många av de som har blivit utsatta "är kränkta".

Annons

På frågan hur RF går vidare från det här svarar Eriksson:

– Vi har självklart täppt till allt det här och fått all hjälp som vi kan. Man kan aldrig lova att det här aldrig händer igen, vi kommer göra så gott vi kan, men det var extremt provocerande det som hände.

– Vi fortsätter att se om vi kan hitta några fler hål. Annars är jag tacksam mot polis och åklagare att de väljer att gå ut med en sån här förundersökning och de här deklarationerna. Annars hade brott i någon mening kanske lönat sig. Nu hoppas och tror jag att prislappen för de här ryska intressenterna är så hög att det förhoppningsvis inte var en lönsam affär. Det är lite plåster på såren för de människor som fick medicinska uppgifter utlämnade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons