Annons

RFSL: Transpersoner utesluts från idrotten

Många transpersoner upplever att de utesluts från idrotten i Sverige. Det visar en rapport från RFSL som släpps på tisdagen och som Dagens Nyheter och P3 har tagit del av.
Sport • Publicerad 5 oktober 2020
Många transpersoner upplever att de utesluts från idrotten i Sverige, enligt en rapport från RFSL. Arkivbild.
Många transpersoner upplever att de utesluts från idrotten i Sverige, enligt en rapport från RFSL. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

RFSL har under två års tid samlat in enkätsvar från 110 transpersoner om deras erfarenheter inom svensk idrott – i första hand inom barn-, ungdoms- och breddidrott. Utifrån svaren har man kommit till slutsatsen att det är problematiskt att idrotten slentrianmässigt och i onödan delar in barn i pojk- och flickgrupper

– Om man inte vet vilket omklädningsrum man ska gå in i eller i vilket lag man ska spela är man utesluten redan där. Man kommer aldrig till planen eller arenan för idrotten. Den slentrianmässiga könsuppdelningen är ett stort problem. Den gör att transpersoner utesluts från svensk idrott, säger Mathilda Piehl, sakkunnig inom hbtq- och idrottsfrågor på RFSL och redaktör för rapporten, till DN.

Annons

RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) rekommenderar också att barn upp till 18 år som idrottar ska ha rätt att delta i verksamhet utifrån deras önskan “oavsett vilket kön som tilldelats barnet vid födseln”. Häromveckan kom Riksidrottsförbundet (RF) med en ny anvisning som ska göra det lättare för transpersoner att ta plats i specialidrottsförbunden styrelser, och man tittar på hur man ska förändra sina rekommendationer för att inkludera transpersoner ytterligare.

– Det pågår en rad arbeten just nu och här uppmanar vi också föreningar och förbund att ställa sig frågorna: Varför könsindelar vi i dag? Finns det en anledning eller kan vi fundera på ett nytt sätt? Det är jätteviktigt, säger Sofia B Karlsson, sakkunnig och utbildningsansvarig i jämställdhet och inkludering på RF, till DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons