GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

REKORDKROSSEN: Tillbaka efter skadan – snabbare än någonsin

Tysken Boris Stein krossade spanjoren Clemente Alonso-McKernans två år gamla banrekord när han sprang i mål till Stortorgets jubel på tiden 7.49,14.
– En helt otrolig dag. Jag trodde aldrig jag kunde köra så här snabbt, sade Boris Stein.
Kalmar • Publicerad 17 augusti 2019

2019 års Ironman var den proffsmässigt starkaste upplagan med flera tunga namn i startfältet, även om det blev ett par sena avhopp bland favoriterna.

Och loppet levde verkligen upp till de högt ställda förväntningarna.

Redan simningen blev spektakulär där boråsaren Alexander Berggren för andra året i rad simmade i rekordtempo och klev upp ur vattnet efter 43,50 – en tid som är globalt stark i Ironmansammanhang.

Boris Stein var inte närheten då.

Men på cyklingen var han snabbt förbi – och sedan var det inget snack om saken. Den 34-årige tysken trampade runt den 18 mil långa banan på södra Öland och norra Kalmar på rekordtempo: 4.03,08.

– Det är osannolikt snabbt, säger triatleten Jonas Colting i Barometerns sändning.

Boris Stein jublar in mot målet.
Boris Stein jublar in mot målet.Foto: Suvad Mrkonjic

Boris Stein hade vinden i ryggen med sig från södra Öland och trampade på ett tempo på 48 kilometer i timmen.

– Jag såg min chans och fick en lucka. Sedan var det bara att springa på, sade Boris Stein.

Det tidigare cykelrekordet satte australiensaren Cameron Wurfs 2017 och löd 4.14.27.

Vid växlingen till löpningen låg Boris Stein 5 minuter och 32 sekunder före tvåan Karl-Johan Danielsson. Svensken föll tillbaka rejält bland toppnamnen, men Boris Stein höll hela vägen.

Stein var en av förhandsfavoriterna, men har haft skadeproblem och den långa frånvaron reste en del frågetecken kring formen – men i onödan.

Formen var urstark.

– Det är skönt att vara tillbaka. Det här är det första loppet för mig efter Ironman i Köpenhamn förra året, sade Boris Stein och gladdes åt ett nytt personligt rekord i bagaget med sig hem från Kalmar.

Det tidigare rekordet i Kalmar löd 8.07.48 och sattes 2017 av spanjoren Clemente Alonso-McKernan, som även tävlade i Kalmar i år. Denna gång långt bakom segraren.

För även löpningen blev rekordsnabb. Bakom Stein sprang fransmannen Denis Chevrot den avslutande maran på 2.44,06 vilket bar hela vägen upp på andra plats före dansken Mathias Petersen.

I och med rekorden befäster Kalmar sin position som ett Ironmanlopp där det går att göra riktigt snabba tider. Flera av proffsen gjorde tider under åtta timmar.

För Boris Stein bär det av till Hawaii och Ironmanfinalen i höst.

– Där måste jag springa snabbare än i dag, sade han – och avslutade segerintervjun med en spontan hyllning till publiken.

– Tack för allt stöd utmed banan.

Läs mer:

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.