Annons

Parneviks Saudivarning: "Det får inte bli så"

Saudiarabien flyttar fram positionerna i idrottsvärlden och inte minst i golfen.
Legendaren Jesper Parnevik är orolig över utvecklingen.
– Det måste finnas en viss moral kvar i sportindustrin. Några måste säga nej, säger han.
Golf • Publicerad 1 augusti 2023
Jesper Parnevik.Foto: Mickan Palmqvist/TT

Saudiarabien, ett land med religiösa lagar, bristande mänskliga rättigheter och diskriminering av kvinnor, blir en allt större makthavare i idrottsvärlden. Manliga fotbollsstjärnor värvas till de saudiska klubbarna och i juni blev det klart att herrarnas amerikanska PGA-tour och europeiska DP World Tour slås ihop med saudiska LIV-touren.

Jesper Parnevik tror inte att samarbeten med Saudiarabien kommer göra någon idrott enbart gott.

Annons

– Jag är lite rädd för att det bara kommer handla om pengar. Det får inte bli så. Det blir tråkigt, tycker jag. Ett land får inte ha monopol på sport bara för de har mycket pengar. De kan i stort sett köpa alla idrotter de vill. De kan ta över tennis, golf, formel 1 och fotboll, säger han.

– Jag tror det är bra om det finns lite friktion och kaos så att det inte blir att de köper allting.

Dömer inte Stenson

Det planerade samarbetet mellan tourerna har varit hårt kritiserat. Inte minst bland spelarna själva.

– Det var mycket som gjordes i smyg och bakom ryggen på många så det har väl inte gått jättesnyggt till, säger Parnevik.

Däremot har han förståelse för att Saudipengarna lockar spelare.

– Jag kan förstå att vissa har svårt att säga nej till de otroliga summorna som erbjudits. Samtidigt måste det finnas en viss moral kvar i sportindustrin. Några måste säga nej.

"Omöjlig fråga"

Förra sommaren skapade Henrik Stenson, Sveriges hittills ende manlige majorvinnare, stora rubriker när han valde att gå över till LIV-touren.

TT: Vad hade du svarat om LIV hade ringt?

– Jag hoppas att jag hade sagt nej för det måste finnas en viss stolthet och glädje i sporten. Men innan man varit i situationen själv, och fått de här hiskeliga summorna framför sig, så är det nästan en omöjlig fråga att svara på, säger Jesper Parnevik.

TT: Finns det några moraliska frågetecken?

Annons

– Alla har väl sina anledningar till att säga ja eller nej. Det ska bli intressant att se vad alla som tackade nej till otroliga summor, vi snackar hundratals miljoner, kommer säga nu. Nu ska de helt plötsligt spela på samma förutsättningar som andra som fick betalt för generationer framöver. Det kommer nog inte gå helt friktionsfritt.

Invald i Hall of Fame

TT träffade Jesper Parnevik på Österåkers GK i Åkersberga utanför Stockholm i torsdags i samband med en ceremoni efter att han valts in i svensk golfs Hall of Fame. Banan bär Sveriges ende LIV-spelares namn.

TT: Henrik Stenson tackade inte nej?

– Han hade väl sina anledningar. Man kan inte döma någon om man inte varit i den situationen, säger Jesper Parnevik.

Stensons "ja tack" till Sauditouren kostade honom jobbet som kapten för Europas Ryder Cup-lag – den anrika lagtävlingen som avgörs i Rom senare i höst.

"Ett bakslag"

– Det är en cirkus som jag har lite för mycket information om för att kunna säga någonting. Men det gick väl inte helt rätt till från alla håll och kanter. Det var mer rörigt än vad som sades i media, från alla sidor. Det var olika kontrakt som redan hade skrivits, som inte var offentliga men som jag fått ta del av. Det var en lustig situation, säger Parnevik som inte pratat med Stenson om saken.

Parnevik är ansedd som en pionjär bland europeiska golfare då han under mitten på 1990-talet lämnade Europatouren för USA. Något som inte tillhörde vanligheterna.

58-åringen – som premieras för sina insatser för svensk golf där topparna är två andraplatser i British Open, tre Ryder Cup-framträdanden och fem segrar på PGA-touren – anser inte att LIV-touren varit till gagn för sporten.

– Tjusningen med golf är att vem som helst kunnat ta sig fram och lyckas. Det fick ett bakslag med den slutna LIV-touren där det mer ska spelas uppvisningsgolf.

Fakta: Jesper Parnevik

Född: den 7 mars 1965 i Botkyrka, Stockholm (58 år).

Familj: Frun Mia och barnen Peg, Penny, Philippa och Phoenix

Meriter: Fem segrar på PGA-touren, fyra segrar på Europatouren, två andraplatser i British Open, tre gånger i Europas Ryder Cup-lag (två segrar)

Aktuell: Invald i svensk golfs Hall of Fame tillsammans med Pia Nilsson och Göran Zachrisson

Fakta: Saudiarabien och idrott

I Saudiarabien råder stora brister när det gäller mänskliga rättigheter. Det finns förbud och restriktioner för vad kvinnor får och inte får göra, homosexualitet är förbjudet och dödsstraff praktiseras.

Samtidigt är landet världens största oljeexportör och staten extremt rik. På senare tid har Saudiarabien, främst via sin statliga investeringsfond Pif, pumpat in enorma summor pengar för att tvätta sitt rykte via idrott.

Utöver investeringarna i fotbollen storsatsas det på bland annat golf, inte minst via den egna LIV-touren i golf, formel 1, boxning och hästsport.

I takt med att investeringarna har ökat har även kritiken mot regimen tilltagit.

Idrottsstjärnor som väljer spel i Saudiarabien får numera ofta svara på frågor om politik.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons