Paris SG till semifinal: "Kan drömma stort"

Två stolpträffar och en ribbträff. På något sätt gick Neymar och Paris SG mållöst av planen i Champions League-kvartsfinalreturen hemma mot Bayern München.
Men trots det räckte resultatet – och PSG fick revansch efter förra årets finalförlust mot samma motståndare.
Fotboll • Publicerad 14 april 2021
Neymar var i fokus i kvartsfinalreturen mellan Paris SG och Bayern München, där PSG vann totalt – trots förlust med 0–1.Foto: Francois Mori/AP/TT

– Vi var väldigt fokuserade. Det var verkligen en tuff match, konstaterar PSG-tränaren Mauricio Pochettino, rapporterar Reuters.

Att matchen på Parc des Princes slutade 0–1 var egentligen helt obegripligt. Detta då Paris SG i allmänhet och Neymar i synnerhet skapade – och brände – ett antal högoktaniga chanser.

Inte minst i en intensiv period mot slutet av den första halvleken.

+ I den 34:e minuten: Neymar vek in från höger och sköt med vänstern. Bayernmåvakten Manuel Neuer räddade via stolpen.

+ I den 37:e minuten: Neymar med ett eget företag, och tillhörande klackfint – och sedan ett smekande skott som träffade klockrent i ribban.

+ I den 39:e minuten: Paris SG i en snabb omställning, Neymar blev helt frispelad av Kylian Mbappé – men skottet tog i stolpen.

Bayern slog till

En gammal fotbollsregel lyder emellertid: gör du inte mål på dina chanser är det nästan en garanti för att motståndaren gör det.

Inte sällan omedelbart.

Så blev också fallet. Bayern gick till anfall direkt efter Neymars senaste stolpträff. David Alaba tog avslut från nära håll, som Keylor Navas i PSG-målet räddade – men på returen dök Eric Maxim Choupo-Moting upp och nickade in Bayerns ledningsmål.

Paris SG har de senaste åren vunnit allt som går att vinna hemma i Frankrike, flera gånger om. Men i Champions League har PSG blivit mästare i spektakulära uttåg. Klubben har åkt ut på bortamål flera gånger, blivit förvånande utspelat några andra gånger. Och inte minst: 2016–17 tappades 4–0 från den första åttondelsfinalen hemma mot Barcelona, efter att det blivit förlust med otroliga 1–6 på bortaplan, sedan två mål släppts in på tilläggstid.

"Kan drömma stort"

Efter Neymars alla missar och Bayern Münchens ledningsmål var det som att det låg i luften att en ny anmärkningsvärd förlust i ett dubbelmöte var på väg att inträffa.

Men kanske är det här året där PSG når hela vägen i Europa.

– Nu är vi i semifinal och kan drömma stort, sammanfattar Neymar PSG:s känsla efter matchen.

För trots flera rejäla chanser även i den andra halvleken blev det inte fler mål, och Paris SG är därmed vidare till semifinal i Champions League tack vare fler gjorda bortamål, eftersom laget vann med 3–2 i München i förra veckans första kvartsfinal.

– Sett över båda matcherna tycker jag att vi var det bättre laget, säger Bayerns tränare Hansi Flick, enligt Reuters.

Bayern låg på för ett andra mål, vilket hade räckt.

– Det var inte kvällens match som gjorde att vi blev utslagna. 1–0-segern var välförtjänt, utan det var resultatet i München som inte var bra nog, konstaterar Bayerns kapten Manuel Neuer enligt AFP.

"Saknades det sista"

Utan skadade superanfallaren Robert Lewandowski och covid-19-smittade Serge Gnabry saknades det sista för den tyska bjässen. Den regerande mästaren har nu kapitulerat.

– I vanliga fall brukar laget spela starkt den sista tredjedelen, men i dag saknades det där sista. Det måste vi finna oss i, även om vi hade önskat oss ett annat resultat, säger Hansi Flick.

– Det är naturligt att de kände sig självsäkra. Deras lag har vunnit allt och de såg sig själva som favoriter, replikerar PSG-tränaren Pochettino.

I kvartsfinalen mellan Chelsea och Porto gick också det förlorande laget i returen vidare. Båda matcherna avgjordes i Sevilla på grund av covid-19-restriktioner. Chelsea hade 2–0 med sig från det första mötet och tog sig vidare, trots 0–1 på tisdagskvällen.