Pappstöd hjälpte inte Mönchengladbach

Drygt 12 000 supportrar i papp skulle lyfta Oscar Wendts Mönchengladbach till seger i toppmötet mot Leverkusen i Bundesligafotbollen.
Men stödet hjälpte inte och Leverkusen vann med 3–1 efter två mål, det avgörande på straff, av Kai Havertz.
Fotboll • Publicerad 23 maj 2020
Supportrar i papp på läktarna när Mönchengladbach föll mot Bayer Leverkusen. "För Borussia. Mot spökmatcher", lyder budskapet på banderollen.Foto: Ina Fassbender/AP/TT

Bundesliga återstartade förra helgen efter coronapausen och det inför tomma läktare.

Mönchengladbach hade efter en supporterkampanj placerat ut drygt 12 000 pappfigurer på läktarna. Fans kan för 200 kronor få en pappfigur föreställande sig själva.

Det har blivit en succé och över 20 000 är beställda. Klubben hade hunnit placera ut drygt 12 000 av dem på hemmaarenan Borussia-Park till mötet med Leverkusen, men stödet hjälpte inte hemmalaget.

Leverkusen, som passerade Mönchengladbach och tog över tredjeplatsen, gjorde tre mål och tog alla tre poängen.

Segermål på straff

Kai Havertz gjorde två, 2–1-målet på en kontroversiell straff efter VAR-bedömning. Därmed har 20-åringen gjort tio mål i Bundesliga denna säsong.

Sven Bender avgjorde i 80:e minuten på nick, bara ett par minuter efter att Oscar Wendt, som startade på bänken, bytts in för Mönchengladbach i stället för målskytten Marcus Thuram.

I kampen om ligatiteln laddade Dortmund och Bayern München upp med varsin seger inför klubbarnas inbördes möte i Dortmund på tisdag.

Dortmund vann på bortaplan över Wolfsburg med 2–0. Unge norske målmaskinen Erling Braut Haaland hamnade inte i målprotokollet – men hans miss i första halvlek blev ändå en lyckträff.

Haaland slog hål i luften på Thorgan Hazards inspel, men i stället dök Raphael Guerreiro upp bakom och smällde in 1–0-målet i 32:a minuten. Tolv minuter före slutet ökade Achraf Hakimi på till 2–0.

Kross av Bayern

Bayern München krossade Frankfurt med 5–2 – men var ändå skakat under tre minuter i andra halvlek. Vid Bayernledning med 3–0 gjorde Frankfurts österrikiske mittback Martin Hinteregger två mål på tre minuter på fasta situationer.

Men Bayern, som fram till 3–0 dominerat fullständigt, tog sig samman och vann säkert. Robert Lewandowski nickade in ett av målen – målkungens 27:e fullträff för säsongen.

Leon Goretzka, Thomas Müller och Kevin Davies gjorde Bayerns övriga innan Hinteregger avslutade med ett självmål.

Bayern München är fyra poäng före Dortmund inför tisdagens drabbning.

Ludwig Augustinssons Werder Bremen lämnade jumboplatsen via viktiga 1–0 borta mot Freiburg. Augustinsson saknades på nytt på grund av en muskelskada, men klubben hoppas att han kan vara tillbaka antingen i tisdagens hemmamatch mot Mönchengladbach eller nästa helg borta mot Schalke.