Annons

ÖSK lät sjuka spelare starta – får läkarkritik

Flera Örebro-spelare kräktes inför i det allsvenska bortamötet med Sirius.
Informationen mörkades för hemmalagets läkare Jakob Johansson, som annars hade stoppat de sjuka spelarna från att komma in på arenan.
Fotboll • Publicerad 6 juli 2020
Sirius tränare Henrik Rydström och Örebros tränare Axel Kjäll.
Sirius tränare Henrik Rydström och Örebros tränare Axel Kjäll.Foto: Christine Olsson/TT

Efter söndagens allsvenska match – som Sirius vann med 2–1 – berättade ÖSK-tränaren Axel Kjäll för Nerikes Allehanda att flera spelare mått dåligt och kräkts inför matchstart.

– Det var en speciell period innan matchen där vi hade fyra eller fem spelare som spydde innan matchstart. Någon fick det på bussen och någon fick det på arenan. Det var flera som mådde dåligt och flera som spydde. Jättesvårt att säga vad det beror på, vi får utreda det lite mer. Många spelare krigade sig igenom och mådde inte jättebra, några spelade 90 minuter, sade han.

Lagläkaren ovetandes

Annons

När TT når Sirius lagläkare Jakob Johansson och läser upp citaten från Axel Kjäll blir han uppriktigt förvånad.

– Va, vad säger du? Det där är absoluta nyheter för mig, det är ingen information som jag har fått utan Örebro har rapporterat till mig, vid tre olika tillfällen, att alla spelare och ledare är friska. Det är den rapporten som jag har fått via mejl i går, via sms tidigare i dag (söndag) och på en fysisk lista en timme före avspark, säger han.

Inför den försenade seriestarten upprättade Svensk Elitfotboll ett regelverk av genomförande av matcher under covid-19.

Där framgår det bland annat att hemmalagets läkare, på matchdagen, ska granska ett självskattningsformulär som fyllts i av samtliga spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner då vilka som är behöriga att gå in på och vistas på arenan.

"De hade inte fått komma in"

På självskattningsformuläret fyller spelare och ledare i kroppstemperatur och svarar på om man har hosta, halsont, huvudvärk, illamående, diarré eller muskelvärk. De får även en fråga om de har andra symptom.

– De har intygat att ingen i truppen – alla som kommer in i arenan från Örebro – har några symptom som kan härledas till corona och i det här läget kan man inte utesluta saker. Kräkningar är visserligen inte det vanligaste symptomet men i det här läget ska man inte in på en arena och sprida det vidare, oavsett vad det är man har, säger Jakob Johansson.

TT: Vad hade hänt om du fått den här informationen innan matchen?

– Då hade de inte fått komma in på arenan. Om han (Axel Kjäll), som du citerar från tidningen nu, visste om detta… jag kan inte säga vad han har sagt men har man spelare som är sjuka så kommer man inte in på arenan. Hela systemet går ut på att man intygar att alla spelare, ledare, alla som ska in är friska och det är det intyget som jag har fått. Om det inte stämmer så är det här anmärkningsvärt minst sagt.

Hammarby bröt mot reglerna

TT har utan framgång försökt nå Örebros Axel Kjäll och lagets fysioterapeut som var ansvarig under matchen.

Klubbens läkare, Ulf Nordström, följde inte med till matchen.

Annons

Hammarby bröt mot regelverket när Zlatan Ibrahimovic besökte lagets omklädningsrum i samband med en hemmamatch mot Östersund. Då fick klubben en erinran.

Fakta: Klubbläkarens roll

Ur det medicinska regelverk som svensk elitfotboll i maj tog fram för allsvenskan och superettan:

Klubbläkarens funktion, ansvar och mandat: Arrangerande förenings klubbläkare tar emot sitt lags spelare och ledares samt övriga av arrangörens funktionärers självskattningsformulär på matchdagen. Läkaren godkänner därefter vilka som är behöriga att anlända och vistas på stadion. Gästande förenings klubbläkare tar emot sitt lags spelare och ledares självskattningsformulär på matchdagen och godkänner därefter vilka som är behöriga att anlända och vistas på stadion, samt rapportera detta till hemmalagets klubbläkare. Detta ska rapporteras innan bortalaget anländer till stadion, eller vid ankomst till arenan. Matchläkaren (hemmalagets klubbläkare) signerar bägge lagens spelarförteckningar som fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att deltaga i själva matchen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons