GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

OS-löparen om ångesten: Låg på golvet och grät

Långdistanslöparen Kalle Berglund tävlade för Sverige i OS – sedan bröt han ihop.
Friidrott • Publicerad 25 november 2021
Kalle Berglund efter 1|500-kvalet på OS i Tokyo. Arkivbild.
Kalle Berglund efter 1|500-kvalet på OS i Tokyo. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det blev bara ett lopp för Kalle Berglund i OS i Tokyo. Den 25-årige svensken kom näst sist i sitt kvalheat på 1 500 meter och var aldrig nära en semifinal.

Då gav han två anledningar till misslyckandet.

– Jag tränade väldigt hårt, det blev lite för mycket. Sedan har jag inte mått bra under våren och sommaren, sade han.

I podcasten Sporthuset berättar han nu hur prestationsångesten inför sommarspelen höll på att förgöra honom. Berglund kunde vakna mitt i natten med tryck över bröstet, svårigheter att andas och illamående.

Några månader efter uttåget i OS försämrades hans psykiska hälsa.

– Jag fick mejl och meddelande på sociala medier där folk frågade ”Vad hände egentligen? Du såg inte ut att vara dig själv”. Då tänkte jag svara på ett mejl, men det gick inte. Jag bara låg på golvet och grät, säger Berglund.

Prestationsångesten har varit ett bekymmer för friidrottaren en längre tid.

– Om jag gjorde ett dåligt resultat blev det som att jag blev en dålig människa. Jag skippade sociala sammanhang. Det blev för mycket och jag orkade inte, säger han.

Berglund menar att trots kraschen har varken Sveriges olympiska kommitté (SOK) eller friidrottsförbundet försökt hjälpa honom.

– Jag har haft noll kontakt med SOK efter OS. Noll kontakt. Och samma sak med förbundet. Ingenting om hur går det, behöver du hjälp, behöver du någon stöttning eller vad som helst, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.