Annons

OS-hjälten: De gör reklam för kriget

Att inte låta ryska och belarusiska idrottare tävla i OS blir kanske inte rättvist mot dem – men rätt.
– Varje gång de kliver ut på isen eller tennisbanan så är de reklampelare för kriget, säger tjeckiske målvaktslegendaren Dominik Hasek.
Nu kampanjar han för stoppade ryssar i Paris.
OS • Publicerad 12 juli 2023
Dominik Hasek under en intervju med AP i slutet av juni. Arkivfoto.
Dominik Hasek under en intervju med AP i slutet av juni. Arkivfoto.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Tjeckiske förre ishockeystjärnan Dominik Hasek håller en målvaktsklubba som svenske ex-paralympiern David Lega signerar med munnen. Båda kampanjar mot ryskt och belarusiskt deltagande i OS.
Tjeckiske förre ishockeystjärnan Dominik Hasek håller en målvaktsklubba som svenske ex-paralympiern David Lega signerar med munnen. Båda kampanjar mot ryskt och belarusiskt deltagande i OS.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Tjeckiske Dominik Hasek (i vit skjorta) och svenske David Lega (vid bordet) omgivna av tjeckiska och slovakiska EU-parlamentsledamöter i Strasbourg.
Tjeckiske Dominik Hasek (i vit skjorta) och svenske David Lega (vid bordet) omgivna av tjeckiska och slovakiska EU-parlamentsledamöter i Strasbourg.Foto: Wiktor Nummelin/TT

I ett konferensrum på tredje våningen i EU-parlamentets lokaler i Strasbourg har två gamla idrottsstjärnor funnit varandra.

Tjeckiske ishockeymålvakten Dominik Hasek – OS-vinnare i Nagano 1998 och dubbel Stanley Cup-vinnare med Detroit Red Wings – har hittat en likasinnad i svenske David Lega – flerfaldig paralympier och världsmästare i simning.

Annons

– David och jag, vi ser likadant på det här, säger Hasek till TT.

– Jag håller helt och hållet med Dominik, säger Lega.

Reklampelare

Båda deltar i ett evenemang för att kampanja för en tjeckisk plan för att hindra idrottare från Ryssland och Belarus att glänsa för sina länder i nästa års sommar-OS i Paris.

Tanken är att vägra deltagande för länderna, deras lag och de idrottare som har någon form av koppling till militären eller andra säkerhetsstrukturer. Hasek konstaterar att idrottarna oavsett om de vill eller inte per automatik blir reklampelare för sina länder.

– Det är ledsamt och det spelar ingen roll om de håller med om det eller inte – men så är det just nu, säger han.

Den tjeckiska planen ger ändå en viss öppning för att välkomna ryssar och belarusier att tävla under neutral flagg om de går med att skriva under ett intyg på att de "inte deltar i, stöder, har överseende med eller godkänner någon form av aggression mot en FN-medlems suveränitet eller territoriella integritet".

Oklart med Paris

Fortfarande är det långt ifrån klart hur det blir med deltagandet i Paris nästa sommar. Internationella olympiska kommittén har sagt sig vilja "hitta en väg" för deltagande och rekommenderat att det kan göras neutralt.

Frankrikes idrottsminister har för sin del tydligt uttalat att hon inte tänker acceptera ryska eller belarusiska idrottare med koppling till armén.

David Lega, som är EU-parlamentsledamot för KD sedan 2019, tycker att det är dags för ledarna från idrottsvärlden och den politiska världen att gemensamt sätta ner foten.

– Vare sig IOK vill eller inte så är de olympiska spelen starkt politiskt kopplade och kommer alltid att vara det. Ska OS kunna fortsätta på ett bra sätt och vara till gagn för världen så behöver det följa demokratiska regler och värderingar, säger Lega.

Inte rättvist?

Annons

Han vill se "långsiktiga spelregler" för både deltagare och arrangörer.

– De behöver skattebetalarnas pengar för att arrangera sina mästerskap. Och vi kan inte motivera detta för våra skattebetalare om de inte följer samma demokratiska regler som vi kräver av våra egna medborgare, säger Lega.

Att det inte skulle vara rättvist att stoppa enskilda idrottare håller han inte med om.

– - Det här är inte rättvist mot ukrainska folket heller, mot de ukrainska barnen och familjerna som splittras och alla som har förlorat livet, säger David Lega.

– Inte ens de allra största tävlingarna i världen är viktigare än människoliv, säger Dominik Hasek i Strasbourg.

Fakta: Hasek och Lega

Dominik Hasek (född 1965) var under många år en av världens bästa ishockeymålvakter. Han vann OS-guld med Tjeckien 1998 och brons 2006, tog ett silver och tre brons i VM med Tjeckoslovakien och utsågs sex gånger under sina 16 år i NHL till ligans bäste målvakt.

David Lega (född 1973) är en av Sveriges mest kända paralympier, satte mängder av världsrekord i simning mellan 1995 och 2000 och har vunnit tre guld i VM och fyra i EM. Efter karriären har han engagerat sig politiskt för KD, varit kommunalråd i Göteborg och sitter sedan 2019 i EU-parlamentet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons