Annons

Oroligt i WTA – vill ha möte med Peng Shuai

Damernas tennistour WTA är fortsatt orolig för Peng Shuai.
För att WTA återigen ska arrangera turneringar på kinesisk mark vill man ha bevis för Shuais säkerhet – bland annat genom ett "privat" möte med henne själv.
Tennis • Publicerad 4 januari 2023
Peng Shuai på läktaren under OS i Peking förra året. Arkivbild.
Peng Shuai på läktaren under OS i Peking förra året. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Det var i november 2021 som den tidigare världsettan i dubbel, Peng Shuai, på sociala medier anklagade en kinesisk toppolitiker för sexuella övergrepp. Inlägget plockades bort ganska snabbt och sedan hörde ingen av henne på nästan tre veckor.

Shuai har sedan dess synts och gjort flera intervjuer och hon har tagit tillbaka uttalandet och kallat det för ett missförstånd.

Annons

WTA har däremot sagt att man fortsatt är orolig för Shuai och touren sade i februari förra året att man vill se en oberoende utredning.

Och än i dag har WTA:s oro inte minskat.

I ett uttalande meddelar WTA att man har fått det bekräftat att Shuai ska vara säker. Men samtidigt har WTA inte fått träffa henne. Det vill man göra innan man återigen välkomnar in tennisturneringar på kinesisk mark i tävlingskalendern.

"Som vi skulle göra med alla våra spelare globalt, så har vi krävt en formell utredning från lämpliga myndigheter och en möjlighet för WTA att träffa Peng – privat – för att diskutera hennes situation", skriver WTA.

I december 2021 ställde WTA in alla planerade turneringar i Kina. Och när touren presenterade tävlingskalendern för 2023 fanns inte någon kinesisk turnering med.

"Vi står fast vid vår ståndpunkt och våra tankar är kvar hos Peng Shuai. WTA fortsätter att arbeta för en lösning", skriver man i ett uttalande.

WTA:s tävlingskalender för 2023 sträcker sig till och med US Opens slut i början av september och är därmed ännu inte helt fastställd.

"Vi har alltid sagt att vi är hoppfulla att kunna genomföra WTA-evenemang i regionen igen, men vi kommer inte att kompromissa med våra principer för att göra det."

.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons