OAIK:s integrationsarbete ska lätta på domarbristen

Sport Artikeln publicerades
Mergim Smakolli är en av de Oskarshamns AIK-spelare som varit involverade som tränare i integrationsprojektet Kraftöverföringen.
Foto:Roger Carlsson
Mergim Smakolli är en av de Oskarshamns AIK-spelare som varit involverade som tränare i integrationsprojektet Kraftöverföringen.

OAIK tar nästa steg i sitt integrationsarbete Kraftöverföringen.

Nu startar de ett projekt för att utbilda domare.

– Vi vill motivera dem och integrera dem mer i föreningslivet.

Oskarshamns AIK startade integrationsprojektet Kraftöverföringen förra våren. Ett projekt som vänder sig till flyktingungdomar mellan 15-25 år. Målsättningen är dels att aktivera ungdomarna med fotbollsträningar och dels att de ska ha något återkommande i sin vardag. Fotbollsträningarna pågår fortfarande, men nu tar OAIK nästa steg.

– Vi hade jättebra närvaro första året, men sedan har en del tröttnat på att bara träna. Efter utvärdering har vi fått till oss att det saknades ett mål, något som motiverade dem mer, säger Johan Woxö, styrelseledamot i Oskarshamns AIK.

Nu har därför klubben tagit projektet ett steg längre och kommer arrangera domarkurser.

  – Föreningsdomarbristen har varit tuff i många år. Det drabbar Oskarshamns AIK och andra föreningar i förstaläget och domarklubben i andraläget. Därför vill vi nu föra in en domarkurs i projektet. Även IFK Oskarshamn bedriver integrationsprojekt och vi hoppas att deras deltagare också vill vara med i detta.

  Kraftöverföringen hade under första året ofta 15-20 deltagare varje gång. På sistone har det varit 5-10 deltagare.

  – Vissa av dem har förflyttats, andra har kommit in i samhället som skola och andra dagliga verksamheter. Behovet har minskat, men vi tycker det är viktigt att fortsätta jobba med de här frågorna. Jag skulle bli jätteglad om vi kunde få med tio deltagare, och kan fem av dem fortsätta döma vore jag supernöjd. Även om det inte är några stora pengar så är det ett sätt att kunna tjäna sig en slant för de här grabbarna också, säger Woxö och lyfter fram betydelsen av invandrarnas betydelse för fotbollen i Sverige.

  – Utan första eller andra generationens invandrare hade vi fått ställa in hur många matcher som helst på alla nivåer. Precis som i samhället i stort är de en viktig del.

  Något som OAIK gläds över är att flera av dem som varit med i Kraftöverföringen har involverats i föreningslivet på olika sätt.

  – Några har kommit med i ungdomslag hos oss och några är i andra föreningar som Rödsle BK och IFK Oskarshamn. För oss gör det absolut inget att de hamnar i andra klubbar, utan produkten av det jobb vi gör är att integrera dem i föreningslivet.

  OAIK har fått ett bidrag till projektet från Sverige United.