OAIK-profilerna hjälper flyktingar in i samhället

Mönsterås Artikeln publicerades
OAIK-spelarna Filip Jägerbrink och Anton Agebjörn har startat integrationsprojektet Stranda United. ”Föreningslivet i Mönsterås hade varken kunskapen eller modet att ta sig an de här ungdomarna. Där kommer vi in”, säger Jägerbrink.
Foto:Daniel Svensson
OAIK-spelarna Filip Jägerbrink och Anton Agebjörn har startat integrationsprojektet Stranda United. ”Föreningslivet i Mönsterås hade varken kunskapen eller modet att ta sig an de här ungdomarna. Där kommer vi in”, säger Jägerbrink.

Flyktingfrågan dominerar samhällsdebatten.

OAIK-profilerna Filip Jägerbrink och Anton Agebjörn funderade på hur de kunde dra sitt strå till stacken.

Resultatet blev Stranda United.

– Det är en hjärtefråga.

Det är onsdagskväll i Mönsterås sporthall. Ett 50-tal killar har samlats för att spela fotboll.

Inget konstigt med det, om det inte vore för skälet till att de är där.

Bakgrunden är följande. Oskarshamns AIK:s mittfältsprofil Filip Jägerbrink är tjänstledig från sitt arbete som boendestödjare för ensamkommande flyktingbarn i Mönsterås. Men han kände att han ändå ville göra något för att hjälpa till.

  Sagt och gjort.

  – Idén fick jag från början från min tid när jag spelade uppe i Luleå. Då körde vi ett integrationsprojekt där och många av tankarna kommer därifrån. Sedan såg jag genom mitt jobb behovet för de här ungdomarna att ha en meningsfull fritid och att kunna aktivera sig, men att förutsättningarna inte fanns i Mönsterås, säger Jägerbrink.

  Han ställde frågan till Anton Agebjörn, lagkamrat i OAIK och tidigare Kalmar FF-spelare, om han ville vara med och göra något. Han nappade. Även Manfred Löfström, ungdomsledare och aktiv i Mönsterås Gif, anslöt till projektet.

  Tillsammans bildade trion Stranda United.

  En förening kopplad till Riksidrottsförbundet, men med en annan agenda än vad fotbollsföreningar brukar ha.

  – I grund och botten är tanken att erbjuda fysisk aktivitet för ungdomar i Mönsterås och därigenom kunna vägleda dem in i samhället och föreningslivet. En mötesplats för de som står utanför föreningslivet, där vi kan hjälpa till med att integrera dem på ett bra sätt. Lära dem bra värderingar och normer.

  Vilka ungdomar vänder ni er till?

  – Främst har vi vänt oss till nyanlända ungdomar mellan 15 och 25 år i Mönsterås kommun. Men vi har även gått ut brett, alla ungdomar får vara med.

  Trion hade väntat sig omkring 20 personer när träningen drog i gång för ett par veckor sedan. Det kom över 50.

  – Det var extremt mycket mer än vi vågat hoppas på, vi fick öppna upp en sporthall till.

  Från vilka länder kommer ungdomarna som är med?

  – Ungefär 50 procent är nyanlända ensamkommande från främst Afghanistan, Iran, Syrien och Somalia. Sedan är det även ungdomar som är uppväxta i Mönsterås. Alla tyckte det var skitkul. Vi hoppas att det kan spridas från mun till mun i skolorna så att det kan bli en sjyst grej, en liten kvällsaktivitet för ungdomarna.

  Vad är målet i förlängningen med Stranda United?

  – Eftersom jag, Anton och Manfred har anknytning till fotbollen så lägger vi fokuset där. Sedan är det inte ristat i sten att föreningen ska rikta in sig enbart på fotboll. Men vi har vår trygghet där och erbjuder ungdomarna organiserad fotbollsträning. Vi ska inte konkurrera ut någon annan förening, utan vara första porten in till föreningslivet i Mönsterås kommun. Sedan hoppas vi att de kan gå vidare och spela i Mönsterås Gif, Fliseryd eller vad det nu kan vara.

  Hur fungerar det med språket?

  – Bättre än man kan tro. Dels är engelskan bra på många håll, dels lär de sig svenska fort. Kroppsspråket fungerar också. Och de är bra på att delge varandra information. Jag har ju jobbat med de här frågorna i tre år och lärt mig hur man går tillväga.

  Men Stranda United har inte bara fotbollsträning på agendan.

  – Vi tränar två gånger i veckan och varje gång tar vi upp en samhällsfråga. Första gången var det att komma i tid, det var läxan till nästa gång. Men det kan vara allt från hur man hälsar på någon eller bemöter en ny människa i Sverige, till rättigheter och skyldigheter och hur man går vidare i sina studier. Vi vill baka in integrerande frågor i själva projektet.

  Det är bara killar med – varför tror du att det är så?

  – En befogad fråga. Jag vet faktiskt inte. Fritidsgården plockar också upp många ungdomar, kanske är det mest tjejer där. Kommunen har redan frågat oss om vi kan tänka oss att göra något liknande projekt riktat enbart till flickor. Det kan vi mycket väl tänka oss längre fram, men då måste vi ha större ledarresurser och bättre stöd. Där är vi inte riktigt än. Min tid är begränsad till det här just nu.

  Hur långsiktigt ser du projektet?

  – Det är absolut långsiktigt. Nu kör vi inomhus två gånger i veckan fram till att vi kan börja vara utomhus. Nästa vinterhalvår är tanken att vi ska lägga upp ett program där andra föreningar kommer till oss och visar upp sina verksamheter. Sedan ska de kunna plocka upp de här ungdomarna. Min förhoppning är att projektet ska sprida sig.

  Även inom Oskarshamns AIK, där Jägerbrink och Agebjörn bildar mittfältsduo, pågår ett arbete på samma tema, dock inte kopplat till Stranda United.

  – Det är på önskemål från spelarna. Idén är lanserad för OAIK och något kommer vi göra inom föreningen. Vi vill vara förebilder, hjälpa till, göra något bra och ge tillbaka på något sätt. Vi får se vad det leder till. Mergim Smakolli (mittfältare i OAIK) ska vara ansvarig.

  På frågan varför de engagerar sig så hårt svarar Filip Jägerbrink så här:

  – Från början är det här till 100 procent en hjärtefråga. Vi tre gör det helt på ideell basis för att vi ser att behovet finns och vi vet att vi kommer bidra till något bra. Vi vill att de här ungdomarna ska ha en meningsfull fritid och kunna aktivera sig. Föreningslivet i Mönsterås hade varken kunskapen eller modet att ta sig an de här ungdomarna. Där kommer vi in.

  Fakta

  Stranda United

  Nystartad förening i Mönsterås.

  Grundare är Oskarshamns AIK-profilen Filip Jägerbrink. Han driver projektet tillsammans med OAIK-klubbkompisen Anton Agebjörn och Manfred Löfström från Mönsterås Gif.

  Över 50 ungdomar har dykt upp på träningarna. Främst deltar nyanlända från Afghanistan, Iran, Syrien och Somalia. Men även en hel del Mönsteråsungdomar är med.

  Föreningen är ansluten till Riksidrottsförbundet.

  Två gånger i veckan är det träning i Mönsterås sporthall.

  Projektet går ut på att genom fotboll integrera nyanlända i det svenska samhället i allmänhet och föreningslivet i synnerhet.

  Visa mer...