Annons

Nytt test avgör smittade OS-svenskarnas öde

I dag väntas besked om de senaste två covidfallen i den svenska OS-truppen i Peking.
De kom med ett chartrat flyg från Oslo, där minst två norrmän också testade positivt vid ankomst.
Olympiskt • Publicerad 2 februari 2022
En funktionär i skyddskläder på Pekings flygplats, i samband med att delar av den norska och svenska OS-truppen landade på tisdagen.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Ett stort antal svenska och norska OS-idrottare anlände till Peking på tisdagen. Bland svenskarna fanns bland andra de alpina stjärnorna Sara Hector och Anna Swenn Larsson.

I PCR-testet vid ankomsten testade två personer i den svenska truppen positivt för covid-19 och isolerades. Sveriges olympiska kommitté (SOK) har inte gått ut med namnen på de smittade.

Annons

De har sedan dess lämnat ytterligare ett test. Enligt SOK:s presschef Lars Markusson väntas de få sina provsvar under onsdagsförmiddagen, svensk tid.

Är testet negativt får de sannolikt snart lämna isoleringen och gå in i den bubbla som skapats för alla OS-deltagare.

Om de är positiva igen tvingas de stanna i isoleringen.

Dessutom testade två ledare i den norska OS-truppen positivt efter att ha landat i Peking.

Enligt Olympiatoppen (norska olympiska kommittén) har båda nyligen varit coronasmittade men testade negativt inför det chartrade flyget från Oslo till Peking.

"Tråkigt så klart"

En av dem som var med på planet var Frida Westman, som på lördag blir den första svenska OS-backhopparen på damsidan.

– Det är tråkigt att folk blir smittade och hamnar i isolering. Men jag var inte i närheten av dem, jag satt långt fram på flyget, säger hon.

TT: Hur kändes det när du fick reda på att flera personer på planet testat positivt?

– Det är tråkigt så klart att någon kanske tagit med sig det hit och sätter andra i fara.

– Jag har inte tänkt på det så mycket, för jag visste att jag inte varit närheten på det sättet.

Flera fall

Annons

Sveriges OS-trupp fick sitt första coronafall på plats redan i fredags, då en SOK-ledare testade positivt vid ankomsten.

Senare testade även längdåkaren Leo Johansson, som nyligen varit smittad, positivt trots att han lämnat sex negativa PCR-test innan avresan.

Han fick dock lämna karantänen igen i måndags.

Även den norska truppen har drabbats hårt, med positiva testsvar för bland andra längdstjärnorna Heidi Weng och Simen Hegstad Krüger.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons