Nya rugbyligor i coronans spår

Rugby • Publicerad 11 maj 2020
Gerhard van den Heevers Tokyo Sunwolves kan få spela rugby i Australien. Bild från 2019.
Gerhard van den Heevers Tokyo Sunwolves kan få spela rugby i Australien. Bild från 2019.Foto: Gustavo Garello/AP/TT

Världens antagligen mest utspridda liga, Super Rugby, har som nära nog resten av klotets idrottsevenemang fått trycka på pausknappen, och lär inte kunna komma i gång förrän nästa säsong.

I stället har de deltagande lagen i Nya Zeeland, Sydafrika och nu även Australien fått bilda inhemska ligor för sina lag. Inga matcher har ännu spelats i något av länderna, men de nykomponerade ligorna väntas kunna komma igång i juni eller i Australiens fall juli – allt beroende på hur lättnaderna av karantänreglerna går.

För Australien innebär det bland annat att ett nygammalt lag, Western Force från Perth, får göra comeback och åter matcha mot landets övriga fyra lag. Eventuellt får även Japans bidrag till den internationella ligan, Tokyo Sunwolves, delta och då spela alla matcher i Australien. Buenos Aires Jaguares från Argentina får däremot leta motstånd på annat håll.

Den tillfälliga ligan ska inte blandas ihop med landets nationella rugbyliga, NRL, som väntas dra i gång den 28 maj – NRL använder rugby league-regler medan Super Rugby spelar under de internationellt mer populära rugby union-reglerna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.