Annons

RF håller extra öga på fotboll och ishockey

Nu är de nya riktlinjerna för regeringens stöd till idrotten på 1 miljard kronor klubbade.
Med hårdare krav på ekonomisk skötsamhet och jämställdhet ska Riksidrottsförbundet hålla ett extra öga på de stora lagidrotterna fotboll och ishockey.
Idrott • Publicerad 6 oktober 2020
Damidrotten kommer att få en större del av kakan i idrottens kommande miljonstöd från regeringen. Här damallsvenska mötet mellan Piteå och Vittsjö i helgen.
Damidrotten kommer att få en större del av kakan i idrottens kommande miljonstöd från regeringen. Här damallsvenska mötet mellan Piteå och Vittsjö i helgen.Foto: Pär Bäckström/TT

– Det är där det finns förbättringspotential inom de här områdena, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) anser att RF inte enbart ska titta på inkomstbortfall vid fördelningen av pengarna och att pengarna ska hjälpa föreningar att överleva.

Annons

– De ska inte vara en bonus för att värva dyra spelare för, sade Lind i förra veckan.

Därför står det nu i riktlinjerna att bidrag framför allt ska "ges till ansvarstagande föreningar och förbund."

"Det handlar om att föreningar under tiden för pandemin ska ha undvikit större investeringar (exempelvis köp av spelare som belastar föreningens ekonomi), idkat kostnadskontroll och allmänt jobbat med en scenarioplanering med lång tidshorisont".

Ansöka från 15 oktober

Lind vill också att det ska finnas ett jämställdhetsperspektiv på fördelningen, att exempelvis om verksamheter inom flick- och damidrotten har sämre förutsättningar ska stödet ta hänsyn till det.

I den nya skrivningen av riktlinjerna står det nu att "stödet ska i övrigt inte förstärka tidigare ojämställdheter inom idrotten".

Från och med den 15 oktober kan idrotten ansöka om stöd för årets tredje kvartal. I början av januari kan man börja söka för det fjärde kvartalet. Det är specialidrottsförbunden som tar hand om ansökningarna från sina föreningar.

Bredare underlagsmaterial

På grund av de nya riktlinjerna angående ansvarstagande av sin ekonomi och jämställdheten kommer RF att ha ett extra öga på de idrotter som man främst ser att det finns förbättringspotential hos – fotbollen och ishockeyn.

– Vi kommer att begära in ett bredare underlagsmaterial för att se att de hittar former för att hantera det här. Och det tror jag att de kommer att lyckas med, säger Eriksson.

Genom att utbetalningarna ska göras i två omgångar anser Eriksson att det blir lättare att ha koll på balansen mellan utbetalningar till elitidrott och till ungdomsidrott. Regeringen har varit tydlig med att barn- och ungdomsidrotten ska prioriteras.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons