Annons

Leder stort – men tonar ned favoritskapet

IFK Norrköping öser på i allsvenskan.
Försprånget till tvåan Sirius är fem poäng och klubben ser för varje match ut som en klar guldfavorit.
Men i den fällan går inte managern Jens Gustafsson.
Fotboll • Publicerad 6 juli 2020
IFK Norrköpings Ísak Bergmann Jóhannesson firar 1–0 mot IFK Göteborg och sitt första allsvenska mål.
IFK Norrköpings Ísak Bergmann Jóhannesson firar 1–0 mot IFK Göteborg och sitt första allsvenska mål.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Då jobbar IFK Norrköping riktigt bra. Fem segrar och en oavgjord efter sex omgångar är tangerat klubbästa när det gäller säsongsinledningar.

16 av 18 möjliga poäng är hårda, positiva fakta. Men hur de siffrorna står sig historiskt hade Gustafsson inte koll på.

Annons

– Man kan väl säga att vi hellre har den här starten än en annan start, säger han.

En styrkedemonstration

3–1 hemma mot IFK Göteborg på måndagskvällen kan bokföras som en tillräckligt god prestation för att ta säsongens femte seger av sex möjliga. Det som behövde göras, det gjordes. Inte mer. Det i sig var en styrkedemonstration.

Det finns en nivå till i ett IFK Norrköping där det kryllar av kreativitet, finns mognad och stabilitet, gott om individuell skicklighet och kollektiv arbetsmoral.

Gustafssons horisont sträcker sig inte längre än till nästa match – och den är mot Malmö FF borta i nästa omgång. Det är Jon Dahl Tomassons MFF som plötsligt har pressen på sig att vinna den matchen för att knappa in på Norrköping.

Vem hade trott det för en månad sedan?

Att segla i väg för mycket efter blott en spelad femtedel av serien ligger inte för Gustafsson. Inte heller för mittfältaren Simon Thern.

"Har en stark tro"

Han har haft en bländande start på säsongen – och imponerade på nytt, nu inför ögonen på assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

– Vi ska bibehålla det här vi har skapat, säger han och ser fram emot kraftmätningen med Malmö FF borta i nästa omgång.

– Malmö har individuellt skickliga spelare. Nu har även Ola (Toivonen) kommit in. Det är inte många år sedan han var tongivande i vårt landslag. Spelarmässigt är de i absolut toppklass. Nu ska de få ihop det. Det återstår att se om de kan få det redan mot oss. Då blir det jäkligt tufft, men jag har en stark tro på att vi som lag och med den individuella skickligheten vi har ska kunna såra dem, säger Thern.

Den starka tron och skickligheten hos många fötter gav tre nya poäng mot ett IFK Göteborg som vilade flera spelare inför torsdagens cupsemifinal mot Elfsborg.

Annons

Men Norrköping fick jobba riktigt hårt för segern.

Isländsk talang

En individuell prestation utöver det vanliga behövdes för att få hål på Göteborg. Ísak Bergmann Jóhannesson, den isländske jättetalangen, tog emot, vände och prickade in karriärens första allsvenska mål.

– Han är 17, men spelar som om han är 35. Det är hans största talang. Han har mognad och fokus på att bli så bra han kan. Den största utmaningen för mig är att hålla honom borta från träning varje dag, säger Jens Gustafsson.

I en av få kontringar var Noah Alexandersson nära att göra som Bergmann Jóhannesson – notera sin första allsvenska fullträff – men Isak Pettersson styrde undan till hörna.

Göteborg kom tillbaka

IFK Göteborg höjde sig, fick mer att säga till om och till slut kom kvitteringen i 72:a minuten. Patrik Karlsson Lagemyr bredsidade in sitt tredje mål för säsongen.

Norrköpings reaktion? Tre minuter senare serverade Bergmann Jóhannesson vänsterbacken Lars Krogh Gerson öppet mål till 2–1.

In i det sista jobbade Göteborg hårt för en kvittering, men på tilläggstid stötte inhopparen Pontus Almqvist in 3–1 och sitt första allsvenska mål på Sead Haksabanovics framspelning.

– Det kändes bra där och då, när vi kvitterade. Att släppa till 2–1 känns surt. I slutändan är det ingen konstig förlust. Norrköping är snäppet bättre i dag, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons