Annons

Niskanen tog Finlands första guld – Burman åtta

Iivo Niskanen höll för favoritskapet när han tog hem OS-guldet – Finlands första i Peking – på 15 kilometer klassiskt i överlägsen stil.
Jens Burman och William Poromaa slutade båda topp tio.
Skidor • Publicerad 11 februari 2022
Iivo Niskanen tog sitt tredje OS-guld.
Iivo Niskanen tog sitt tredje OS-guld.Foto: Henrik Montgomery/TT

Guldet på 15 kilometer är Finlands första under OS, och Iivo Niskanens tredje i karriären. 30-åringen fullbordade därmed familjefesten efter att storasyster Kerttu Niskanen på torsdagen tagit silver i damernas 10-kilometerslopp.

Iivo Niskanen, som tog brons i skiathlon i söndags, har hela tiden haft 15-kilometersloppet på Zhangjiakous skidstadion som huvudfokus den här säsongen. Och det var egentligen aldrig något snack. Finländaren ledde redan vid första mellantiden och utökade sedan sitt försprång i princip hela loppet.

Annons

I mål var han 23 sekunder före silvermedaljören Aleksandr Bolsjunov, som tog guld i skiathlon i söndags. Bronset gick till Norges Johannes Høsflot Klæbo, som tog guld i sprint och som stod för en imponerande avslutning på 15 kilometer, som räckte hela vägen till pallen.

Jens Burman blev bäste svensk efter att precis som Klæbo ha avslutat väldigt starkt. Burman blev åtta, karriärens klart bästa OS-insats individuellt, men var ändå nästan en minut från pallen.

21-årige William Poromaa, som blev sexa i söndagens skiathlon, gjorde på nytt en bra insats. Men en bruten stav gjorde att Poromaa tappade en del på slutkilometerna och fick nöja sig med en tiondeplats, knappt 16 sekunder bakom Burman.

Johan Häggström blev 21:a (+2.36) och Calle Halfvarsson 26:a (+2.52).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons