Annons

Världsrekord av Nils van der Poel: "Go känsla"

Skridskoåkaren Nils van der Poel är i kanonform inför OS.
25-åringen slog till med världsrekord på 5 000 meter vid världscuptävlingen i Salt Lake City i USA.
Skridsko • Publicerad 4 december 2021
Nils van der Poel firar nattens världsrekord i Salt Lake City i Utah, USA.
Nils van der Poel firar nattens världsrekord i Salt Lake City i Utah, USA.Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Det nya världsrekordet lyder 6:01,56. Nils van der Poel slog med tre tiondelar det gamla rekordet på 6:01,86, som sattes av kanadensaren Ted-Jan Bloemen på samma bana för fyra år sedan.

– Det kändes dumt att inte gå för det. Fyra varv in i loppet förstod jag att jag hade chansen, berättar van der Poel för Expressen.

Annons

Salt Lake City är en snabb bana och det fanns förhoppningar om att svensken inte bara skulle kunna utmana världsrekordet, utan kanske till och med bli den förste att åka de 12,5 varven under 6 minuter.

Själv drog han dock ner förväntningarna och sade att han satsade på topp åtta. Dels har en efterhängsen höftskada vållat bekymmer för rekordsvensken under året, dels har han de senaste två veckorna ökat träningsdosen, vilket talade emot en snabb tid.

– Jag tror inte jag kommer att kunna göra det, sade han till TT inför tävlingen på frågan om publiken skulle få se ett världsrekord.

"Bära eller brista"

Under 6 minuter blev det inte – men väl ett nytt världsrekord. Så sent som i februari slog Nils van der Poel världsrekord på den dubbla distansen, 10 000 meter, då han vann VM-guld på den sensationella tiden 12:32,95.

Inför fredagskvällens världscuplopp satsade 25-åringen på att köra på 6 minuter och 2 sekunder, alltså strax över det gällande världsrekordet. Starten gick lite långsammare än planerat, men efter att en tredjedel av loppet passerat var det bara att ösa.

– Vi sade att det fick bära eller brista. Det är inte så mycket att förlora på den här tävlingen, berättar van der Poel för Radiosporten.

OS-kval

Sedan tidigare var han klar för OS på 10 000 meter, och med ett världsrekord på 5 000 meter har han i praktiken säkrat en OS-plats även på den distansen. Tävlingen i Salt Lake City var den tredje världscuptävlingen av fyra som utgör kvalet till OS, den sista tävlingen körs Calgary i Kanada nästa helg. Hittills har van der Poel sopat banan med konkurrenterna.

– Fantastiskt. Jag är otroligt imponerad av det sätt han åkt alla lopp den här säsongen, säger hans tränare Johan Röjler till Dagens Nyheter.

Nu ser den nyblivne tvåfaldige världsrekordhållaren fram emot OS.

– Jag har ett lugnt som jag inte har hittat tidigare, och det är väldigt skönt, säger han till Expressen.

Fakta: Nils van der Poel

Född: 25 april 1996 (25 år).

Klubb: SK Trollhättan.

Främsta meriter: Världsrekord: 5 000 meter, 6:01,56, satt 2021. Världsrekord: 10 000 m, 12.32,95, satt 2021. VM: Guld på 5 000 och 10 000 meter 2021. OS: 14:e plats på 5 000 meter i debuten i Pyeongchang 2018. Junior-VM: Guld på 5 000 meter 2014 och 2015.

Aktuell: Ett av Sveriges största guldhopp inför vinter-OS 2022 i Peking.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons