Annons

Minderåriga simhoppare vägdes på läger

Under en träningshelg för svenska simhoppare vägdes de aktiva under ett fystest, rapporterar SVT.
Några var minderåriga och det får stark kritik.
Simhopp • Publicerad 1 juli 2022
I samband med en elithelg vägdes simhoppare. Det har fått simtränare att reagera starkt. Arkivbild.
I samband med en elithelg vägdes simhoppare. Det har fått simtränare att reagera starkt. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

I september förra året vägdes simhoppare i samband med ett fystest under en elithelg. Det meddelades aldrig för klubblagstränare på plats och nu har de reagerat och larmat Svenska simförbundet.

– Det fanns aktiva som vägdes som är minderåriga, utan att vårdnadshavare hade informerats. Det kändes inte bra. Det här med vikt är väldigt känsligt inom simhoppet, speciellt i tonåren, säger en ledare som vill vara anonym till SVT.

"Ropade upp oss en efter en"

Annons

SVT har varit i kontakt med en av simhopparna som blev vägd. Hopparen har aldrig tidigare blivit vägd i samband med ett fystest.

– Det var i en friidrottshall. I mitten av springbanan stod det en våg och så skulle vi värma upp bredvid. Och så ropade de upp namnen en efter en, säger den aktive.

Simhopparen upplevde situationen som jobbig och hade velat bli tillfrågad om det var okej. Några aktiva skulle inte ha velat men kände sig tvingade då det ingick i testet.

"Ingen tvingades till någonting"

En elithelg är till för både aktiva och tränare men i det här fallet var klubblagstränarna i en annan lokal på utbildning. Före detta simhoppsstjärnan Anna Lindberg var vid den här tiden ansvarig för elitutbildningen. Till SVT säger hon att invägningen är en del av Sveriges olympiska kommittés (SOK) fysprofil.

– Det var på mitt initiativ vi genomförde fystester och använde en fysprofil framtagen för simhoppning. Vägningen var en del i en komplett fysprofil. Om man inte hade haft med det momentet hade det inte blivit ett komplett testresultat, säger Lindberg och fortsätter:

– Det fanns ingen som tvingades till någonting.

SOK bekräftar i ett mejl till SVT att vägning är en del för att få en så kallad komplett fysprofil. Verksamhetsansvarige Peter Reinebo skriver att "kopplat till fullt testbatteri så ingår alltid vikt för att få rätt värden".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons