GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Medaljhoppen: “Det är som ett giftermål”

De har gått från att tävla mot varandra till att bli ett av Sveriges främsta medaljhopp i OS.
Efter åtta år tillsammans i 470-båten är Anton Dahlberg och Fredrik Bergström en sammansvetsad duo.
Olympiskt • Publicerad 22 juli 2021
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans i åtta år. Nu känner de sig redo för Tokyo.
Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans i åtta år. Nu känner de sig redo för Tokyo.
Foto: Ali Lorestani/TT
Fredrik Bergström och Anton Dahlberg under OS i Rio. Arkivbild.
Fredrik Bergström och Anton Dahlberg under OS i Rio. Arkivbild.
Foto: Martti Kainulainen/TT

Åtta års nära samarbete ger ordentlig utdelning. Senast ett VM-guld i 470-klassen i segling i mars månad följt av EM-bronset i portugisiska Vilamoura i maj.

– Vi har haft en jättebra vår och bra uppladdning inför OS, säger Fredrik Bergström.

– Vi brukar säga själva att vi tycker att vi är ett team i världsklass.

"Som ett giftermål"

I dag är de ett självklart team – men en gång i tiden var de konkurrenter som ständigt tävlade mot varandra. Till slut bestämde de bägge seglarna sig för att satsa tillsammans i stället, berättar Fredrik Bergström.

– Vi såg fina möjligheter att utveckla vår segling – och oss personligen –på ett sätt som når ända till toppen.

Tvåmanssegling är en lagidrott som kräver erfarenhet– något som förutsätter gemensamt arbete under lång tid, understryker Anton Dahlberg.

– Det är som ett giftermål. Det är tufft, man måste respektera varandra, och du måste ha en ödmjukhet och på något sätt skapa en gemensam vision, säger han och fortsätter:

– I vårt fall hade vi båda haft partnerskap med andra. Som du sa, vi var konkurrenter, så vi förstod ganska tidigt hur viktigt det är med tvåsamhet, men hur svår och skör den är. Från ett tidigt stadium så vårdade vi den.

"Strävar efter guld"

Utöver VM-guldet har duon tidigare tagit silver år 2017 och brons år 2019 i tvåmansjolleklassen. Vid OS i Rio hamnade de på en sjätteplats, och nu väntar hård konkurrens i vattnet utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo.

Duon räknar kallt med att de kommer vara med och göra upp om pallplatserna.

– Alla konkurrenter skulle säga att svenskarna är att räkna med. Det är en väldigt stabil båt och väldigt hög lägstanivå. De kommer vara med och göra upp om medaljerna. Kommer de säga att det är vi som vinner? Det vet jag inte, säger Anton Dahlberg.

– Jag instämmer med Anton. Vi är nog tre-fyra båtar som kommer kunna vinna. Det finns nog ingen klar favorit på förhand, men vi räknas in i den skaran av våra konkurrenter – och av oss själva också skulle jag säga, säger Fredrik Bergström och fortsätter:

– Vi strävar ju efter guld.

Fakta: Anton Dahlberg och Fredrik Bergström

Fredriks roll på båten är gast. Antons roll på båten är rorsman.

Anton har tre OS bakom sig. Fredrik har medverkat på ett OS tidigare.

Duons senaste meriter är ett VM-guld i 470-klassen i segling i mars månad 2021 följt av EM-bronset i 470-seglingen i portugisiska Vilamoura två månader senare.

I Rio kom duon på plats 6 i 470.

Tvåmansjollen 470 gjorde OS-debut för herrar 1976 i Montreal och för damer 1988 i Seoul.

Källor: SOK och Svenska Seglarförbundet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer