Annons

Mästarna till EM-semi efter drama: "Galen match"

De regerande Europamästarna i beachvolley, Jonatan Hellvig och David Åhman, har chans att ta en ny medalj vid årets EM i Wien.
Svenskarna vann kvartsfinalen över tyskarna Nils Ehlers och Clemens Wickler efter en dramatisk vändning.
Beachvolley • Publicerad 5 augusti 2023
Jonatan Hellvig och David Åhman vid EM i fjol. Nu är de klara för semifinal i EM i Wien. Arkivbild.
Jonatan Hellvig och David Åhman vid EM i fjol. Nu är de klara för semifinal i EM i Wien. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Segern säkrades efter dramatik i det avgörande setet.

– En galen match, säger Hellvig i segerintervjun på planen.

Annons

Svenskarna förlorade första setet med 24–26. Detta efter att ha legat under med flera bollar och lyckats kvittera till 18–18. Därefter blev det väldigt jämnt, men till slut kunde Nils Ehlers och Clemens Wickler ta hem setet.

Svenskarna hade svårt att komma åt den 210 centimeter långe blockaren Ehlers.

I det andra tog svenskarna kommandot, då man fick till servemottagningen. Men fempoängsledningen 14–9 minskade till 14–12. Därefter kunde dock Hellvig och Åhman behålla försprånget och man vann setet med 21–17.

Italienskt par väntar

Svenskarna tog en till synes betryggande ledning i det tredje setet, men efter 12–8 vann tyskarna tre poäng i följd. Och vid 14–12 och matchboll satte Ehlers och Wickler in en stöt och kvitterade till 14–14. Två bollar senare stod de 21-åriga svenskarna som segrare.

– En galen match, jag tappade nästan rösten, säger Hellvig i segerintervjun, innan tv-sändningen bröt av med reprisbilder.

Förbundskaptenen Rasmus Jonsson kommenterar matchen:

"Vi gör en riktig bra insats och trots en dålig start så jobbar vi på lugnt och metodiskt. En avgörande faktor var definitivt Jonatans block. Han lyckades blocka ner tyskarna åtta gånger, medan 210 centimeter långa Nils Ehlers blockade ner oss en gång bara", säger Jonsson i ett pressmeddelande.

I söndagens semifinal väntar italienarna Samuele Cottafava och Paolo Nicolai.

"Det blir återigen en match mot en av de största och bästa blockarna på touren i form av Paolo Nicolai. Honom vill vi hålla så mycket som möjligt utanför spelet. Dessutom får vi försöka få stopp på vänsterhänte partnern Cottafava, och som vanligt är vi beroende av bra servemottagning så att vi kan få upp vårt spel", säger tränaren Anders Kristiansson.

Som i fjol

Hellvig och Åhman kom till Wien med tveksam form sedan Hellvig skadat ett finger i juni och paret missat flera tävlingar. Men svenskarna var aldrig oroliga. De fick ett liknande upplägg inför förra årets EM.

– Det var exakt samma sak förra året. Då var Jonatan skadad på precis samma ställe och vi kunde inte heller spela något förrän första tävlingen, som då var EM. Och då gick det ju väldigt bra, sade David Åhman till TT inför EM.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons