Annons

Målskytteprojekt ska ta Sverige till OS

Målet är OS i Peking – men också målet.
Att hitta det alltså.
Ett målskytteprojekt ska lyfta Damkronorna.
Ishockey • Publicerad 12 november 2021
Emma Nordin laddar bössan under OS-kvalet.Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockeylandslaget tog ett första steg mot OS-målet i 3–0-segern mot Slovakien i torsdags.

När OS-kvalet går vidare och slutförs i helgen i Luleå med matcher mot Sydkorea (lördag) och avgörandet mot Frankrike (söndag) ska även det andra målet uppnås.

Annons

Fler svenska mål.

– Det var sådär i går (mot Slovakien), jag hoppas vi har mer att hämta under helgen, säger Emma Nordin, målskytt mot Slovakien, skytteligavinnare i SDHL 2019 och målbäst av svenskorna i ligan tre av de sex senaste åren.

Totalt har 30-åringen gjort 233 mål och 528 poäng på 432 matcher i grundserie och slutspel med först Modo och sedan Luleå i SDHL. Nu spelar hon med kinesiska KRS Vanke Rays i ryska ligan, men lånas ut till Luleå i två månader med start efter OS-kvalet.

"Finns inget skäl"

När Ulf Lundberg för drygt ett år sedan tog över ett landslag på dekis efter degraderingen från A-VM blev ett av hans fokusområden att förbättra målskyttet.

– En del handlar om goda vanor i returarbetet och skymning och så vidare, men det konkreta skyttet såg jag behövde förbättras. Det finns inget skäl till att inte skjuta bra med det material och den teknikutlärning som finns i dag, säger Lundberg.

Så skott och anfallsspel har blivit ett fokusområde vid landslagets samlingar, sedan får spelarna i uppdrag att på hemmaplan i sina klubbar skjuta extraskott efter träningarna både på is och i skottramp. Allt rapporteras sedan månadsvis till landslagsledningen, plus antal skott och antal mål på ordinarie träningar.

– Vi har nio spelare på topp 25 i SDHL:s poängliga, det är mindre än hälften, men fler än tidigare. Vi ser en massa bra tendenser, men vi behöver fortsätta över tid, säger Lundberg.

Inga slentrianavslut

Även en etablerad målskytt som Emma Nordin tycker att projektet är bra för henne personligen.

– Man blir aldrig gammal nog för att utveckla sina kvaliteter och förbättra sitt eget spel. Just den här vardagliga tävlingen med sig själv på träning och att vara extra noggrann. Man påminner sig själv om att inte ta slentrianavslut, säger Nordin.

TT: Vem har bästa skottet i landslaget?

Annons

– Den är svår, men Maja (Nylén Persson) har ett väldigt giftigt skott från sin backposition, tycker Emma Nordin.

Landslaget har gjort 33 mål på nio landskamper hittills den här säsongen. En gång har man blivit nollat, mot Frankrike borta i augusti. Å andra sidan slog man Frankrike med 8–0 i OS-kvalgenrepet i söndags.

– Det var nog ganska länge sedan det hände att vi gjorde åtta mål i en landskamp, säger Nordin.

Fakta: Svenskorna i topp 25

De här nio svenska spelarna, alla utom Jenny Antonsson (uttagen under förlägret) finns med i OS-kvalet, ligger topp 25 i SDHL:s poängliga just nu:

7) Maja Nylén Persson, Brynäs, 16 matcher–7 mål–14 assist–21 poäng.

13) Josefin Bouveng, Brynäs, 11–8–7–15.

14) Felizia Wikner-Zienkiewicz, HV71, 16–8–7–15.

15) Hanna Olsson, HV71, 12–7–8–15.

16) Emma Murén, Brynäs, 16–5–10–15.

19) Lisa Johansson, AIK, 15–10–3–13.

23) Jenny Antonsson, Brynäs, 16–3–9–12.

24) Jessica Adolfsson, Linköping, 14–3–8–11.

25) Olivia Carlsson, Modo, 16–3–8–11.

Fakta: Svenskorna i topp 25

Så här spelas OS-kvalet i Luleå:

I torsdags: Frankrike–Sydkorea 4–0, Slovakien–Sverige 0–3, lördag: Frankrike–Slovakien (12.00), Sverige–Sydkorea (16.00), söndag: Sydkorea–Slovakien (12.00), Sverige–Frankrike (19.00).

Segraren kvalificerar sig till OS i Peking i februari.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons