Annons

Få åskådare om fotbollen får ha premiärpublik

Det kan bli publik på läktarna redan i den allsvenska fotbollspremiären andra helgen i april. Det säger idrottsminister Amanda Lind (MP) i en intervju med .
Men det blir i så fall i väldigt små volymer.
Fotboll • Publicerad 9 mars 2021
Idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Enligt GP har Folkhälsomyndigheten gett grönt ljus för att åskådare ska få återvända till idrottsarenorna från och med den herrallsvenska premiärhelgen, 10–11 april. Men beskedet kommer med en rejäl brasklapp: Smittoläget får inte förvärras fram tills dess.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Lind till GP.

Annons

Förslaget rimmar väl med den öppningsplan som Svensk Elitfotboll tog fram tidigare i år.

– Folkhälsomyndigheten har föreslagit ett första steg med låga publiknivåer, men mer än dagens åttapersonersgräns, olika beroende på om det är sittande publik eller utomhus. Och i takt med att smittläget förbättras kan fler steg tas, säger Amanda Lind.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är en som med glädje tog emot nyheten.

– Det är fantastiska uppgifter, säger han till Sportbladet.

– Jag vet att fotbollen har tagit stort ansvar och jobbat på under våren gjort ett väldigt gediget jobb. Man känner ju direkt vilken energi man får.

Kanske försvann lite av den energin när Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, i en intervju i SVT:s Aktuellt, förtydligade att det skulle röra sig om mycket låga publiknivåer till att börja med.

– Vi pratar om hundra personer på en fotbollsarena, det kanske inte är vad de allsvenska klubbarna tänker sig när man tänker på publik, säger Carlson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons