GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lennart Johansson får staty på Friends arena

Lennart Johansson förevigas på Friends arena.
AIK meddelar att en minnesskulptur av den tidigare fotbollstoppen kommer att avtäckas i samband med matchen mot Häcken den 19 oktober.
Fotboll • Publicerad fredag 10:54
Lennart Johansson under AIK:s match borta mot Kalmar där SM-guldet 2018 säkrades. Arkivbild.
Lennart Johansson under AIK:s match borta mot Kalmar där SM-guldet 2018 säkrades. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

Lennart Johansson gjorde stort avtryck i världsfotbollen. I 17 år ledde han Europeiska fotbollsförbundet Uefa som dess ordförande – ingen har suttit längre på posten – och under hans tid fick Sverige arrangera EM-slutspelet och Champions League sjösattes.

Men Johansson, som avled 2019 efter en tids sjukdom vid en ålder av 89 år, är också starkt förknippad med AIK. Johansson var ordförande i klubben mellan 1967 och 1980, och var sedan 1999 hedersordförande.

Den 19 oktober i år, när AIK möter Häcken, kommer han att förevigas med en skulptur på sin fasta plats på Friends arena. Skulpturen är i naturlig storlek, tillverkad i brons och kommer att vara placerad på Johanssons plats under samtliga kommande matcher och evenemang.

"Att hålla ihop AIK-familjen var viktigt för Lennart Johansson. AIK Huvudförening är därför mycket stolta och glada över att ha deltagit i arbetet med Lennarts minnesskulptur", säger Cecilia Wahlman, ordförande i AIK till klubbens hemsida.

Minnesskulpturen är finansierad och skänkt till AIK av Uefa.

"Då det är dags för avtäckning blir det ett tillfälle av stort symboliskt värde för svensk och europeisk fotboll samt ett tillfälle som för alltid kommer att finnas bevarat i fotbollshistorien", säger Svenska fotbollförbundets styrelseordförande Karl-Erik Nilsson.

Fakta: Lennart Johansson

Född: 5 november 1929 i Bromma.

Död: 4 juni 2019.

Poster som idrottsledare: Ordförande i AIK 1967–1980, ordförande i Föreningen svensk elitfotboll 1978–1984, ordförande i Svenska Fotbollförbundet 1985–1990, ordförande i Europeiska fotbollsförbundet, Uefa 1990–2007.

Övrigt: En av svensk fotbolls främsta företrädare på den internationella scenen. Kandiderade till posten som ordförande i det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, 1998 men förlorade omröstningen mot Sepp Blatter. Omgående framkom uppgifter om att den avgående ordförande João Havelange låg bakom röstköp för att Blatter skulle bli vald. Sedan 2001 bär den herrallsvenska mästarpokalen hans namn.

Källor: TT, Aftonbladet, Dagens Nyheter, Föreningen svensk elitfotboll.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.