Annons

Landslaget drar nytta av Kallas covidinfektion

Skidlandslagets Johanna Hagström har fått covid-19 och har nu nytta av Charlotte Kalla i arbetet med att komma tillbaka.
Skidor • Publicerad 22 juni 2021
Charlotte Kalla testades positivt för covid-19 förra skidsäsongen. Arkivbild.
Charlotte Kalla testades positivt för covid-19 förra skidsäsongen. Arkivbild.Foto: Mats Engfors/TT

I maj gick larmet att Johanna Hagström insjuknat i covid-19. Hela verksamheten på elitidrottsmiljön i Falun fick styras om till enskild träning för de aktiva.

– Det var lindrigt för mig. Nu är jag i gång igen, men det tar tid att återhämta sig. Jag har också tagit tid för att det inte ska blir några bakslag, säger Johanna Hagström, som inte är med de övriga åkarna på lägret.

Annons

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson berättar att Johanna Hagström nu har stor nytta av erfarenheterna från när Charlotte Kalla kämpade för att komma tillbaka från sin covidinfektion i vintras.

"Är mer trygga"

– Kalla var en viktig källa till lärdom. Vi är mer trygga med detta nu jämfört med i höstas då vi inte förstod sjukdomen fullt ut, säger Per ”Pliggen” Andersson.

I korthet handlar det om insikten att alla som drabbas har olika förutsättningar att komma tillbaka. Det finns ingen mall som vid en vanlig förkylning.

– Sjukdomen slår så olika. Samtidigt blir det blir påfrestande för många åkare som plötsligt inte känner igen sin kropp, säger Per ”Pliggen” Andersson och sammanfattar detta arbete med två huvudpunkter:

– Man bör ha minst en veckas symptomfri tid innan man kan röra på sig. Därefter är det extra viktigt att lyssna extra på kroppen i fyra till sex veckor innan man kommer i gång med bra träning.

Det är därför som Johanna Hagström är hemma från höghöjdslägret i franska Tignes där Per ”Pliggen” Andersson erkänner att han har en oro för att covid-19 ska komma in i laget, trots specialåtgärder med bland annat chartrat plan.

– Oron att någon ska blir sjuk finns alltid där. Men vi är i händerna på Folkhälsomyndighetens prioriteringar, säger ”Pliggen”.

En femtedel vaccinerade

Den stora anledningen är att bara 20 procent av landslagsåkarna har fått första vaccinsprutan.

– Men vi måste följa prioriteringsordningen som Folkhälsomyndigheten, samtidigt som vaccinationen kommit olika långt i olika regioner, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Men det finns exempel på att vaccinationen kommit olika långt inom samma skidfamilj:

Annons

William Poromaa har exempelvis fått sin första spruta, men inte sambon Frida Karlsson.

Det är resultatet av att även vissa vinterolympier har erbjudits att få vaccin i samband med Svenska olympiska kommitténs (SOK) vaccinationer inför sommarens OS i Tokyo.

Per ”Pliggen” Andersson berättar att här skiljer det av praktiska skäl och av hänsyn till träningsplanering när det gäller vilka av skidåkarna som vaccinerades.

Karlsson längtar efter spruta

William Poromaa tillhörde de som snabbt fick första sprutan:

– Jag gjorde ett val att genom SOK:s regi kunna åka längre bort för att ta sprutan. Det känns bra och jag tycker man ska ansvar. Detta är viktigt.

Frida Karlsson tillägger:

– Jag tar sprutan när jag kommit hem. Klart jag längtar efter att få sprutan i armen.

Frida Karlsson säger att hon är lugn:

– Klart jag inte vill ha covid 19 och gör allt för att undvika det. Men jag går inte omkring och nojjar mig.

Landslagsledningen rapporterar att till andra utlandslägret, som inleds den 6 september, ska alla i laget fått minst en spruta.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons