Annons

"King James" och Lakers åter på NBA-tronen

Los Angeles Lakers är nya NBA-mästare efter att ha dominerat i det sjätte NBA-finalmötet med Miami.
Basket • Publicerad 12 oktober 2020
LeBron James tog sitt Los Angeles Lakers till NBA-vinst i den sjätte finalmatchen mot Miami.
LeBron James tog sitt Los Angeles Lakers till NBA-vinst i den sjätte finalmatchen mot Miami.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT
Superduon LeBron James och Anthony Davis.
Superduon LeBron James och Anthony Davis.Foto: Mark J. Terrill/AP/TT

Lakers fixstjärna LeBron James levde upp till sina smeknamn. "King James" (eller "The chosen one" som han också kallas) blev inte bara planens bästa poängplockare och gjorde en så kallad trippel-dubbel (tvåsiffrigt i tre av fem statistikkategorier) med 28 poäng, 14 returer och 10 assist. Matchen innebar även att James nu är den som har spelat flest slutspelsmatcher i ligan någonsin – 260 stycken. Det är fler matcher än vad många NBA-spelare genomför under en hel karriär.

– LeBron James är den bästa spelare som basketuniversumet någonsin har sett, säger Lakerstränaren Frank Vogel efter matchen.

Annons

Under sina 17 år i NBA har James nu vunnit fyra mästerskap med tre olika klubbar (två gånger med Miami och en gång med Cleveland), också det är en ovanlig bedrift då bara två spelare har gjort det tidigare – John Salley (Detroit, Chicago och Lakers) och Robert Horry (Houston, Lakers och San Antonio). Och precis som vid tidigare NBA-vinster utsågs James till finalspelets bäste spelare.

Superduo

Los Angeles Lakers har haft turbulenta år sedan den senaste NBA-vinsten 2010, efter att ha dominerat ligan både under 1980- och 2000-talen. Men under Vogels första år som tränare i klubben har laget kommit på rätt köl igen. Mycket tack vare superduon LeBron James-Anthony Davis.

– När jag kom hit (till Lakers) sade jag till (ägaren) Jeanie (Buss) att jag skulle föra tillbaka klubben till den nivå där den hör hemma, säger LeBron James, som har spelat för Lakers sedan 2018.

– Det går inte att sätta ord på det här. Det är slitigt och mycket hårt jobb, men de här killarna har peppat mig varje dag. Det handlar om att få veta hur det här (att vinna) känns och sedan jobba för att få känna så här igen, säger Anthony Davis, som spelade final för första gången.

Och James säger att samarbetet med Davis är enkelt.

– Vi har inte några egon och vi vill varandras bästa, både på och utanför planen. Att kunna hjälpa honom nå dit han är i dag är stort för mig, säger han.

Tangerar rekord

Från uppkast var Miamis spel spretigt och det märktes att mycket stod på spel. Inför matchen ledde Lakers finalserien med 3–2 i matcher och det krävdes Miamivinst för att förlänga serien till en sjunde match.

Men många missade Miamiskott och ett försvarsspel som inte var riktigt hundra gjorde att Lakers snabbt kunde skaffa sig ett försprång. Lagom till halvtid ledde Lakers med 28 poäng, bara en gång tidigare har ett lag haft en större ledning vid halvtidsvilan i en NBA-final – 1985 då Boston ledde över Lakers med 30 poäng i det årets första finalmöte.

När slutsignalen ljöd var ställningen 106–93 till Los Angeles.

Vinsten innebär att Lakers för 17:e gången kan kalla sig NBA-mästare – klubben har fem titlar från åren i Minneapolis och tolv efter flytten till Los Angeles 1960. Därmed tangeras Bostons ligarekord på just 17 vinster. Efter Lakers och Boston kommer Golden State och Chicago, som har sex ligatitlar var.

"Mer än basket"

Annons

Årets NBA-säsong inne i bubblan på Disneyworld i Florida har dessutom handlat om annat än basket. Ligan har på flera sätt uppmärksammat de protester mot rasism och polisvåld som pågått i USA.

– Den här säsongen har hela tiden handlat om något som är större än basket. Det har handlat om sociala orättvisor och rasism – att spela mitt i en pandemi och att alla ska hållas säkra, samtidigt som vi belyser de här frågorna, säger NBA-kommissionären Adam Silver efter matchen.

– Vi har använt våra röster och hållit ihop, det finns en styrka i att vara många som säger samma sak. När vi lämnar bubblan måste vi fortsätta att arbeta mot sociala orättvisor och polisvåld, mot allt som är annat än kärlek, säger James.

Kobe som en storebror

För Lakers har säsongen också präglats av sorg efter det att en av klubbens giganter, Kobe Bryant, omkom i en olycka i januari i år och Bryant har bland annat hedrats på lagets matchställ.

– Det var en hjärtskärande förlust av Kobe och (dottern) Gianna (Bryant), låt oss nu samlas kring den här bucklan och minnas dem, säger Lakersägaren Jeanie Buss.

– Sedan tragedin har jag känt att vi vill vinna för hans skull och inte göra honom besviken. Han var som en storebror för oss alla, vi gjorde det här för honom, säger Anthony Davis om mentorn Bryant.

Fakta: NBA-mästare

2020: Los Angeles Lakers

2019: Toronto Raptors

2018: Golden State Warriors

2017: Golden State Warriors

2016: Cleveland Cavaliers

2015: Golden State Warriors

2014: San Antonio Spurs

2013: Miami Heat

2012: Miami Heat

2011. Dallas Mavericks

2010: Los Angeles Lakers.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons