Annons

Kryptiskt svar om damallsvenska konflikten

Årets damallsvenska har pågått i en och en halv månad och ännu finns inget kollektivavtal.
Men kanske är en lösning på konflikten nu nära.
– Det händer saker i bakgrunden som kanske kommer att hjälpa till att lösa problemet, säger EFD:s generalsekreterare Tomas Hoszek.
Fotboll • Publicerad 10 maj 2023
Häcken och Djurgården samlades i en kollektiv protest inför avsparken i den damallsvenska premiären. Arkivbild.
Häcken och Djurgården samlades i en kollektiv protest inför avsparken i den damallsvenska premiären. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Spelarna hotade med strejk inför den damallsvenska premiären i slutet av mars eftersom det fortfarande inte fanns något kollektivavtal.

Någon strejk blev det inte, men något kollektivavtal finns det fortfarande inte när årets damallsvenska nu är sju omgångar gammal.

Annons

Rent officiellt är läget samma som tidigare, berättar Tomas Hoszek, generalsekreterare på EFD (Elitfotboll dam, intresseorganisationen för de två högsta damligorna).

– Men sedan händer det saker i bakgrunden som kanske kommer att hjälpa till att lösa problemet, vi får se, säger Hoszek.

"Ska inte störa"

TT: Vad är det för saker som händer?

– Det kan jag inte berätta, det får tiden visa. Det är diskussioner och dialoger i bakgrunden, man ska inte störa dem.

TT: Vilka har diskussionerna?

– Det är företrädare, intressenter. Inga andra.

TT: Betyder det att en lösning närmar sig inom kort?

– Det kan jag inte säga, men det händer saker men det är inget som är officiellt.

EFD och deras samarbetspartner Arbetsgivaralliansen befinner sig i den ena ringhörnan av konflikten, spelarföreningen i den andra.

Hemlighetsfulla

Men inte heller spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark vill bjuda på vad som händer "bakom kulisserna".

Annons

– Vi håller på och jobbar med det, sedan kommer vi i så fall gå ut med det när det är dags för det. Jag kan inte gå in på det mer, säger Erlingmark.

TT: Båda är hemlighetsfulla, kan man tolka det som att en lösning är nära?

– Vi får se vad som händer den närmaste tiden.

TT: Är du hoppfull?

– Absolut, vi vill framåt i processen, det är inte bra för vare sig klubbar eller spelare som det är nu. Hoppet är det sista som överger en.

Fakta: Damallsvenska konflikten

Stämningen är spänd mellan spelarföreningen och Arbetsgivaralliansen som företräder EFD i förhandlingarna.

I november förra året sade EFD upp det då befintliga avtalet då parterna inte var överens.

Från spelarföreningens håll vill man sköta förhandlingarna själv och inte ta hjälp av fackförbundet Unionen (som man gjort på herrsidan).

EFD har tidigare trott – och hävdat utåt – att spelarföreningen inte får företräda spelarna i förhandlingarna, vilket gjort att Arbetsgivaralliansen vägrat förhandla med spelarföreningen. Spelarföreningen är dock godkänd, vilket EFD fick reda på först veckor innan den damallsvenska premiären.

Damallsvenskans spelare manifesterade därefter kollektivt inför matcherna i premiären – sida vid sida i mittcirkeln – som protest mot att de fortfarande inte har ett kollektivavtal.

En och en halv månad in på årets damallsvenska finns det fortfarande inget kollektivavtal.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons