Annons

Kris i Ukrainas parasport: Befarar att den dör

Ukraina var näst bästa nation i Paralympics i mars. Men på grund av kriget har man hamnat i en akut ekonomisk kris.
Parasport • Publicerad 6 maj 2022
Det blev en ukrainsk trippel i skidskytte vid Paralympics i Peking. Arkivbild.Foto: Shuji Kajiyama/AP/TT

Ukraina har länge haft en bra verksamhet i parasport och har haft stora framgångar i Paralympics. I Peking i mars kom Ukraina tvåa i medaljligan, efter Kina, med elva guld, tio silver och åtta brons – trots problem med att både få aktiva och deras utrustning att komma i tid till Peking efter Rysslands invasion av landet den 24 februari.

På grund av kriget har den ukrainska parasporten tappat sin finansiering och söker nu hjälp från internationella donatorer.

Annons

– Vi är ledande inom parasport, men just nu befarar jag att parasporten i Ukraina kommer att dö, säger Susjkevytj.

– Världens bästa paraidrottare vet inte om de kommer att kunna fortsätta med idrotten.

Parasportens träningscenter i västra Ukraina har blivit ett flyktingläger, bland annat finns där ett antal paraidrottare och tränare med familjer.

Susjkevytj hoppas att parasporten kan överleva, framför allt med tanke på välmåendet i framtiden för de ukrainare som skadas under kriget och tvingas bli amputerade.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons