Annons

Klart: Häcken tar över Göteborg

Göteborg FC blir BK Häcken FF.
Det står klart sedan den damallsvenska mästarklubbens medlemmar röstat ja till Hisingenflytten.
Fotboll • Publicerad 28 januari 2021
Nu är det klart att Stina Blackstenius och hennes lagkamrater blir Häckenspelare.
Nu är det klart att Stina Blackstenius och hennes lagkamrater blir Häckenspelare.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Göteborg FC tränade på torsdagen som vanligt på Valhalla IP. Framöver är det dock Häcken och Hisingen som gäller för mästarklubben.
Göteborg FC tränade på torsdagen som vanligt på Valhalla IP. Framöver är det dock Häcken och Hisingen som gäller för mästarklubben.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Nyblivne Häckentränaren Mats Gren.
Nyblivne Häckentränaren Mats Gren.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det har varit några veckors ovisshet för mästarlaget. Men nu har även Göteborg FC:s årsmöte ställt sig bakom övergången, uppger klubben på sin webbplats.

GFC:s styrelse, med ordföranden och storsponsorn Peter Bronsman i spetsen, byts därmed ut mot Häckens styrelse.

Annons

Av formella skäl blir guldklubben med sina tre lag (dam, F19 och F17) den kommande säsongen en dotterförening till BK Häcken, med tillägget FF i det officiella namnet.

"Detta är ett av de mest positiva besluten i svensk fotbollshistoria och vi önskar från KGFC:s avgående styrelse ett stort lycka till", säger Peter Bronsman på webbplatsen.

Det var väntat att det skulle bli ett ja på Göteborg FC:s årsmöte. Osäkerheten som fanns gällde snarare Häckens årsmöte dagen före, men också där blev det ett rungande bifall då 416 av de 455 som röstade sade ja.

Det gjorde att GFC:s årsmöte mest blev en formalitet och att spelarna, som samlades för träning på Valhalla IP på morgonen, kunde andas ut redan på förhand.

"Varit ovisst"

När nu övergången har klubbats igenom kan spelarna och laget, som tog sitt första SM-guld i historien i höstas, definitivt gå vidare efter ett antal tumultartade veckor, där det inledningsvis verkade som att hela verksamheten skulle läggas ner.

– Det har varit väldigt ovisst och man har inte vetat riktigt vad det ska landa i, säger landslagsanfallaren Stina Blackstenius.

– Men det var bara att försöka hålla sig lugn och nu landade det ju i något väldigt bra, så det är skönt att kunna känna sig lite tryggare nu.

Häcken tar nu över Göteborg FC liksom lagets plats i damallsvenskan och Champions League.

Laget flyttar därmed också från det något väderbitna Valhalla IP till Häckens moderna Bravida arena, och får liksom klubbens herrallsvenska lag tillgång till den tillhörande träningsanläggningen Gothia Park Academy.

Det är en anläggning som Stina Blackstenius känner väl till från landslagets samlingar.

Annons

– Vi har varit både på gymmet och träningsplanerna där och sett hur bra det är. Det kommer att vara ett lyft för oss och roligt att komma in i en ny miljö, säger hon.

– Även Bravida är en jättefin arena. Det kommer att ge oss förutsättningar att bygga vidare på det vi har påbörjat.

Blåvittprofil till Häcken

Besluten innebär också att guldtränaren, tidigare IFK Göteborgs-profilen Mats Gren, plötsligt är Häckentränare.

– Det känns väldigt bra. Häcken brinner verkligen för det och vi kommer ut till fantastiska träningsförhållanden. Vi får det så otroligt mycket bättre än här på Valhalla, säger han.

Det finns dock också vissa utmaningar, medger han.

– Det är väl det som vi får diskutera lite nu, så att vi inte tappar fokus. Det blir självklart mycket som blir nytt, säger Mats Gren.

– Men när de här besluten kommer nu och tjejerna ser att allt blir så mycket bättre får man ju lov att lägga det åt sidan. Det är klart att det varit turbulent. Men när de här besluten kommer nu tror jag att man kan lägga det bakom sig ganska snabbt.

Fakta: Turerna kring Göteborg FC

7 november 2020: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld. Det blir 7–0 mot Linköping i näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborgsspelarna ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

17 december: GFC:s styrelse med ordföranden Peter Bronsman i spetsen fattar ett ödesmättat, men än så länge hemligt, beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben. Samma kväll har Örgryte ett styrelsemöte, som dock slutar i ett nej till att ta över GFC:s verksamhet.

31 december: GFC meddelar att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte den 27 januari för att ta beslut om ett övertagande av GFC. Samma dag aviserar Göteborg FC att klubben ska hålla årsmöte den 28 januari.

27 januari: Häckens medlemmar röstar ja till övertagandet på ett extrainsatt årsmöte.

28 januari: Göteborg FC:s medlemmar röstar ja till övertagandet på sitt årsmöte.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons