Annons

Klart: Domare stängs av resten av året

Den domare som anklagas för att ha riktat en rasistisk kommentar mot Östersunds målvakt Aly Keita förra året stängs av från att döma mer året ut.
Detta meddelar Svenska fotbollförbundet (SvFF) på sin hemsida.
Fotboll • Publicerad 3 juli 2020
Östersunds FK:s målvakt Aly Keita vittnade i en podcast om att en domare uttryckt sig rasistisk mot honom förra året. Arkivbild.
Östersunds FK:s målvakt Aly Keita vittnade i en podcast om att en domare uttryckt sig rasistisk mot honom förra året. Arkivbild.Foto: Patric Söderström/TT

"[Domaren] bedyrar att han inte haft några rasistiska avsikter med det han har sagt. Vi har ingen anledning att betvivla detta, men anser ändå att det är ett mycket olämpligt uttalande, och att det måste vara uppenbart att det kan uppfattas som kränkande. Utifrån det som har skett är det inte lämpligt att [domaren] dömer några matcher i förbundsserierna under återstoden av 2020."

Så förklarar Peter Ekström, ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté, beslutet om att stänga av den domare som anklagats för att yttrat en rasistisk kommentar mot Aly Keita förra året.

Annons

Östersundsmålvakten berättade för några veckor sedan i en podcast att han under en match i fjol fick höra domaren säga: "Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig".

Domaren ångerfull

I ett meddelande till TT har den avstängde domaren tidigare gett sin förklaring till incidenten med Aly Keita och uttryckt ånger för det han sade.

"Att säga till målvakten att 'gå tillbaka till buren och få en banan' är ett uttryck som jag använt mig av tidigare 'med glimten i ögat' och definitivt inte kopplat till hudfärg utan bara till rollen som målvakt. Men den här gången blev det helt fel, och jag vill återigen med bestämdhet säga att det inte var kopplat till att Aly Keita är mörkhyad! Och att jag omedelbart på planen när jag upptäckte mitt misstag bad om ursäkt till Aly", skrev domaren och avslutade:

"Jag förstår de som blivit upprörda av mina ord, och jag vill ärligt be om ursäkt på nytt och säga att jag har lärt mig en läxa kring vilka ord man ska använda."

Delar domarkommitténs syn

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, står bakom beslutet att stänga av domaren resten av året och påpekar att det inte har någon betydelse om det funnits en rasistisk avsikt med uttalandet eller inte.

– Även om det framgår att det inte finns rasistiska bakomliggande orsaker så är det ett väldigt allvarligt och direkt olämpligt sätt att uttrycka sig på. Det står i strid med fotbollens värderingar och det gäller oavsett vilka avsikter som han har haft.

TT: Kommer [domaren] kunna fortsätta döma efter nästa år?

– Det är domarkommitténs uppgift att hantera den frågan. Det ska göras självständigt utan att vi tjänstemän är inblandade i de frågorna, säger Sjöstrand.

TT: Ser ni någon problematik i att [domaren] får en stämpel som rasist trots att domarkommittén "inte betvivlar" att det inte funnits rasistiska baktankar?

– Det är ett väldigt olyckligt uttalande. Och med anledning av det så är det en allvarlig situation och det är utifrån det som ärendet har hanterats.

TT har sökt den avstängde domaren och domarkommitténs ordförande Peter Ekström.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons