Annons

Klart: Då startar damallsvenskan

Den 18 april sparkar damallsvenskan 2021 i gång, bekräftar Elitfotboll Dam (EFD).
Men ett stort besvär kvarstår: publikfrågan.
Fotboll • Publicerad 14 januari 2021
Damallsvenskan i fotboll 2021 startar den 18 april. Arkivbild.
Damallsvenskan i fotboll 2021 startar den 18 april. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det exakta spelschemat för fotbollssäsongen 2021 är inte helt färdigt. Klart är dock att tänkt premiärdatum för de två högstaseriena på damsidan, damallsvenskan och elitettan, blir den 18 april. Sista omgången är sedan planerad till den 13 november för damallsvenskan och den 14 november för elitettan.

Skälet till att man börjar en vecka senare än herrallsvenskan och superettan (11 april) är att damerna har ett internationellt fönster 5–13 april.

Annons

Tomas Hoszek, generalsekreterare för damklubbarnas intresseorganisation EFD, är trots coronapandemin trygg i att det utpekade premiärdatumet är det som kommer gälla.

– Förra säsongen visade vi med eftertryck att vi kan hantera den här typen av frågor mitt under brinnande pandemi, så att det inte blir någon smittspridning. Och att läget skulle vara sämre till våren i år än vad det var förra våren, då alla blev tagna på sängen, det har jag svårt att tro, säger Hoszek.

"God dag, yxskaft"

Desto mer osäkerhet känner han kring när det kan bli aktuellt med publik på läktaren igen. I tisdags hölls ett möte där representanter från Svenska fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet samt intresseorganisationerna EFD (damer) och Sef (herrar) träffade Folkhälsomyndigheten.

Men det gav ingen direkt ljusning, säger Tomas Hoszek.

– Det var god dag, yxskaft. Det var bara att konstatera att ingen vill göra någonting. Folkhälsomyndigheten följer lagen, säger de strikt. Men samtidigt säger regeringen att de agerar på Folkhälsomyndighetens inrådan. Och de säger ju att ordningslagen inte borde vara styrande för pandemisituationen. Det är jättekonstigt, säger Hoszek.

Hoppas på premiärpublik

Han irriterar sig särskilt på att olika branscher bedöms på olika sätt. Regler kopplade till den nya pandemilagen säger till exempel att gym och butiker kan ta emot besökande så länge de har tio kvadratmeter per person till förfogande.

Samtidigt ligger taket för allmänna sammankomster, något som drabbar exempelvis fotbollsmatcher, fast på åtta personer.

– Det är bedrövligt att man sätter ett sådant undantag på kultur- och idrottsevenemangen. Det finns ingen logik i hela världen att man får ha tio personer på hundra kvadratmeter i en butik, men du får inte ha åtta personer på Friends arena. Det är vansinne. Det är så fel att det finns inte, säger Tomas Hoszek.

TT: Tror du att det kommer vara publik på läktaren när det är dags för premiär?

– Det hoppas jag verkligen. Och vi kommer inte att ge oss förrän vi får rationella förklaringar till varför man gör på det här sättet.

– Det fattar ju alla, att utomhusaktiviteter där man kan ha tio–femton meters avstånd mellan varandra, måste kunna fungera. Man kan inte stänga ner det. Det är inte okej.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons