KFF backar åtta miljoner

Kalmar Artikeln publicerades
För tredje året i rad får klubbchefen Svante Samuelsson lämna ifrån sig ett minusresultat. Trots en vinst på en miljon 2011 har Kalmar FF backat 22,9 miljoner sedan 2010.
Foto:Mats Holmertz
För tredje året i rad får klubbchefen Svante Samuelsson lämna ifrån sig ett minusresultat. Trots en vinst på en miljon 2011 har Kalmar FF backat 22,9 miljoner sedan 2010.

Den första prognosen pekade på ett underskott i storleksordningen 5,9 miljoner kronor.

Det blir 8,3 miljoner.

Kalmar FF fortsätter visa röda siffror.

Även om det formellt är styrelsen som lämnar över resultatet till årsmötet 12 mars är det ekonomiska arbetet slutfört och klubbchefen Svante Samuelsson kan avslöja 2014 års resultat.

– Det är intäktssidan som är det stora problemet, säger Svante Samuelsson.

Den stora minusposten jämfört med 2013 är tabellplaceringen. Från fjärde till elfte plats betyder att Kalmar FF tappar drygt 1,5 miljoner kronor bara på det sportsliga utfallet.

  – Sändningsintäkterna (tv–avtal) är baserade på en fast summa och en tabellplaceringsdel. Där har vi tappat. Vi har dessutom sålt spelare för en mindre summa jämfört med året innan, omkring en miljon.

  Trots Melker Hallberg..?

  – Ja.

  KFF redovisar nettot av den fasta delen av försäljningen minus det som tillfaller moderklubben Möre BK. Resten av affären är prestationsbaserad.

  Publiksnittet ökade, men rabatter och kampanjer gör att intäkterna ligger kvar på ungefär samma nivå som förra året. Reklam och marknadsintäkter har ökat, dock inte på den nivå som föreningen önskat.

  Sedan 2010 har KFF gått back 22,9 miljoner.

  Vid årets ingång var det egna kapitalet 57 miljoner kronor. Tolv månader senare 49 miljoner. Likviditeten har minskat med två miljoner, från 13,5 till 11,5 miljoner.

  – Likviditeten är vårt manöverutrymme och betalningsförmåga och avgörande för vår ambitionsnivå, säger Samuelsson.

  I en intervju med Sporten i oktober sa föreningens ordförande Anders Nyblom att det finns ett behov av en resultatförbättring på tio miljoner kronor eller mer.

  Än har ingen knäckt koden.

  Kalmar FF är dock fortfarande i en situation, till skillnad från många allsvenska klubbar, där man hanterar minusresultat. Men över tid är en lösning nödvändig.

  Just nu är KFF helt beroende av spelarförsäljningar för att inte underskottet ska bli större.

  – Under de senaste sju–åtta åren är det väl bara ett år där vi inte sålt spelare. Försäljningar är svåra att förutse. Som det ser ut i dag är det en stor post och vi måste helt enkelt bli ännu bättre på att förädla spelare och sälja vidare.

  Kommer det stora minusresultatet att påverka det sportsliga?

  – Utmaningen ligger i att hitta rätt balans mellan det sportsliga och ekonomi. Vi vill konkurrera om en plats i toppen samtidigt som vi har en sund ekonomi.

  Hur gör man det i verkligheten?

  – Vi måste bli bättre på allt: kapa kostnader, vara tillräckligt attraktiva för att få regionens stöd i form av sponsorpengar och att publiken kommer till arenan.

  Även om Kalmar FF knappast kommer att vara ensamma om att redovisa röda siffror är Svante Samuelsson orolig.

  – Vi befinner oss i en liten region med begränsade möjligheter. Det är inget nytt, men en verklighet som vi måste anpassa oss till. På andra håll finns det kapitalstarka människor som går in och räddar minusresultat. Det har vi aldrig haft i Kalmar. Vi får lösa det själva och det har vi gjort förut, säger Svante Samuelsson.