Källor: Klart för fotboll i Tyskland

Märkligt men ändå skönt att vara tillbaka i klubblagets vardag.
Och enligt uppgifter till Reuters kommer det att bli mer än så: ligaspelet i Tyskland väntas nämligen att starta igen.
Fotboll • Publicerad 5 maj 2020
Freiburgs Jonathan Schmid och Christian Günter. Arkivbild.
Freiburgs Jonathan Schmid och Christian Günter. Arkivbild.Foto: Patrick Seeger/AP/TT

Tysklands två toppdivisioner, Bundesliga och Zweite Bundesliga, planerar att dra i gång ligaspelet igen den 16 maj.

Det enda som ligaföreningen DFL i dagsläget avvaktar är ett besked från Angela Merkel.

Och enligt uppgifter till Reuters kommer förbundskanslern att ge klartecken för ligorna att återuppta säsongerna på onsdagen vid ett telefonsammanträde med de tyska delstaternas regeringschefer.

Testat spelarna

Sedan en tid tillbaka har klubbarna coronatestat spelarna, ett krav som det tyska arbetsmarknadsdepartementet ställt för att spel ska bli aktuellt, och dessutom börjat med träningspass för mindre grupper.

– I början var det konstigt. Vi kommer ombytta och klara till träningsanläggningen och sedan åker vi hem för att duscha, säger Freiburgs Jonathan Schmid.

– Vi skakar inte händer med varandra utan vi hälsar på distans, vilket känns märkligt. Och tränarna vill heller inte att vi ska vara för nära varandra.

"Klubbarnas överlevnad"

Bortsett från att distanseringen på fotbollsplanen känns underlig är den franske mittfältaren beredd på att sätta i gång med ligan så fort klartecken ges från Tysklands regering. Men Schmid är också medveten om att säsongen kan avslutas om covid-19 fortsätter att spridas.

– Om det blir en andra våg och om det i så fall påverkar några av klubbarna, då tror jag säsongen är över, säger han.

– Klubbarna vill inte riskera något. Men det är också viktigt att återuppta spelet för det ekonomiska och för klubbarnas överlevnad.

Om Bundesliga och Zweite Bundesliga nystartar kommer matcherna att spelas inför tomma läktare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.