Annons

Jönssons stjärnhäst avlivad efter olycka

Cold Play tog Fredrik Jönsson till VM-silver, en plats i EM och skulle ha gått i OS.
Så blir det inte. Valacken fick avlivas efter ett benbrott på måndag.
Ridsport • Publicerad 8 mars 2021
Landslagsryttaren Fredrik Jönsson har förlorat sin mästerskapshäst Cold Play efter en olycka. Arkivbild.
Landslagsryttaren Fredrik Jönsson har förlorat sin mästerskapshäst Cold Play efter en olycka. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

För ridsport.se berättar Jönsson om den tragiska olyckan.

– Han har stått i karantän här hemma sedan hemkomsten från Spanien. Jag tog ut och longerade honom under eftermiddagen. Han var superpigg och glad, och så brallade han och landade på tre ben. Jag såg direkt att benet var av.

Annons

Jönsson fortsätter:

– Veterinären kunde komma ut direkt och vi tog röntgenbilder på plats. Men det fanns inget att göra. Han fick somna in här hemma. Den enda trösten är att vi kunde hålla honom vid ganska gott mod och att vi inte behövde flytta på honom.

Med Cold Play var Jönsson en del i det svenska lag som tog VM-silver i Tryon, USA 2018.

Tillsammans var de också bästa (åtta) svenska ekipage individuellt. Jönsson och Cold Play fanns också med i det svenska laget i EM i Rotterdam 2019.

De fanns med i den spetsgrupp förbundskaptenen Henrik Ankarcrona nominerat inför OS.

I samband med VM-framgången fick Jönsson med delägare erbjudanden på runt 100 miljoner kronor för hästen – men avstod med avsikt att nå OS i Tokyo.

– Jag har haft honom i nio år. Han har betytt allt för min karriär. Och så har han varit en riktigt god vän också. Jag vill tacka Cold Play för alla minnen och för allt han betytt för mig. Jag vill också tacka mina kompanjoner och delägare familjen Ingvarsson, och alla andra i teamet runt den här hästen. Cold Play har betytt så mycket för så många. Det är otroligt ledsamt att det skulle ta slut så här i förtid, säger Fredrik Jönsson.

– Det är en mycket stor förlust för svensk hoppsport. Mina tankar är hos Fredrik och hela teamet med hästägare, kommenterar Henrik Ankarcrona.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons