Annons

Omstridda fluorförbudet skjuts på framtiden

Fluoret skulle bort från skidvallan eftersom det är farligt för miljön.
Men nu skjuts förbudet mot fluorvallan på framtiden eftersom det inte går att avslöja fuskarna.
Skidskyttet • Publicerad 9 oktober 2020
Frida Karlsson får fortsätta med fluor under skidorna nästa säsong. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir inget förbud för fluorvalla, inom vare sig skidor eller skidskytte, förrän säsongen 2021–2022.

Internationella skidförbundet (Fis) skriver i ett pressmeddelande att kommande säsong ska användas för testning och utveckling innan förbudet träder i kraft. De skriver vidare att de har ett starkt stöd för förbudet.

Annons

Beskedet kommer bara en dryg månad innan skidsäsongen drar i gång.

– Det är klart att det påverkar oss en hel del. Det är ett regelverk vi måste följa, men min spontana reaktion är ganska likgiltig på ett sätt. Vår primära uppgift är att ge åkarna optimala skidor. Sedan om det är utan fluor eller inte spelar ingen roll, säger skidlandslagets vallachef Petter Myhlback till TT.

Testat sedan april

Han säger att den svenska erfarenheten av fluorvalla gör att det är lätt att ställa om tillbaka till den typen av valla. Det ska inte påverka åkarnas resultat i vinter.

– Vi har jobbat med fluorfria tester från april till och med nu och kommit långt i det. En del av det kommer att vi ha nytta av i vinter. Men när det gäller fluorvallorna har vi erfarenhet av det, säger han.

– Testningen har ju gjort att vi har hittat produkter som faktiskt ligger längre fram än de fluorprodukter som finns.

TT: Hur påverkar det världscupen att fluorvallan blir tillåten?

– Jag tror inte att det kommer att påverka så mycket på världscupnivån, men det ger ett lugn ute i skid-Sverige. Många klubbar har varit jäkligt stressade över att hinna införa det här.

Nästa helg

För den alpina världscupen kommer beskedet med kort varsel. Redan om en vecka inleds världscupen med storslalomtävlingar i österrikiska Sölden.

Internationella skidskytteförbundet (IBU) skriver att beslutet att införa förbudet först nästa säsong tas för att man vill hinna utveckla och testa verktyget som används för att upptäcka fuskare som ändå använder den omdebatterade vallan.

"Med tanke på hälsoriskerna som den medför är vi fortsatt helt inställda på att få bort all fluorvalla från våra tävlingar", säger IBU:s ordförande Olle Dahlin i ett pressmeddelade.

Annons

"Med tanke på hur tätt inpå säsongsstarten vi är kan inte verktyget för att upptäcka fluorvallan i sin nuvarande form garantera ett så konsekvent och pålitligt resultat som vi kräver".

Fakta: Fluorvalla

Högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, finns inte naturligt i miljön utan har skapats för att stöta bort fett och vatten. Man har identifierat över 4 700 olika PFAS-ämnen och över 3 000 av dem finns på marknaden. De används bland annat i textil- och läderimpregnering, livsmedelsförpackningar, non stick-pannor, rengöringsmedel, brandskum och skidvalla.

Koncentrationerna i produkterna är oftast låga men utsläppen till miljön betydande. Dessutom är ämnena mycket stabila vilket gör att de bryts ner mycket långsamt eller inte alls.

De flesta PFAS-ämnena är fortfarande otestade men två av de mer kända är PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra).

PFOS är ett så kallat PBT-ämne (persistent, bioackumulerande, toxiskt), vilket innebär att det inte bryts ned i naturen utan ansamlas där och att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer. Det förbjöds inom EU 2008.

PFOA består precis som PFOS av åtta kolatomer (tillhör så kallad C8-kemi) och bryts inte heller ned i naturen, är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons