Annons

Indians till Guardians – Cleveland byter namn

Till dramatisk musik och skådespelaren Tom Hanks berättarröst blev det officiellt.
Amerikanska baseballaget Cleveland byter namn till Guardians efter att tidigare ha hetat Indians.
Baseball • Publicerad 23 juli 2021
Cleveland kommer att heta Guardians framöver. Arkivbild.
Cleveland kommer att heta Guardians framöver. Arkivbild.Foto: Ashley Landis/AP/TT

Cleveland gick under namnet Indians i 105 år men förra året meddelade MLB-laget att man kommer att byta namn. Klubben har övervägt över 1 000 namnförslag och nu har man hittat rätt.

I en presentationsvideo med Tom Hanks som berättare meddelar klubben att man kommer att heta Cleveland Guardians efter den här säsongen. Klubben byter även logotyp.

Annons

Att det tas bort kommer efter år av kritik från bland annat amerikanska ursprungsbefolkningsgrupper om att "Indians" uppfattas som nedsättande.

Förra sommaren meddelade NFL-laget Washington att man slopade namnet Redskins. Laget heter just nu Washington Football Team och väntas få ett nytt namn nästa år. Redskins har varit omdiskuterat sedan 1970-talet och efter förra årets demonstrationer mot rasism och polisvåld i USA tog debatten ny fart.

I Sverige har SHL-laget Frölunda Indians sedan tidigare beslutat att ändra sitt klubbmärke. Det är planerat att ske inför säsongen 2022/2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons