Annons

Ilska efter diskningskaoset: "Otroligt arg"

Hela fyra lag åkte på diskningar i mixedlagtävlingen i backhoppning.
Anledningen: dräktöverträdelse.
Backhoppning • Publicerad 7 februari 2022
Anna Odine Strøm.
Anna Odine Strøm.Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Redan i kvalet var tävlingen över för guldfavoriten Tyskland sedan Katharina Althaus diskats eftersom hennes dräkt var för stor.

Tränaren Stefan Horngacher var minst sagt besviken efteråt.

Annons

– Dräkterna har varit ett problem hela säsongen. Jag är otroligt arg och jag förstår ingenting. Vi levererade superhopp i kvalet och så blir det så här, man blir så besviken, säger han till ZDF.

"Fattar ingenting"

Diskvalificeringskaoset var dock inte över där – långt ifrån.

Japan och Österrike råkade också ut för diskningar, men lyckades ta sig vidare till finalen ändå.

Inför avgörandet hade Norge därför slagläge. Då blev både Anna Odine Strøm och Silje Opseth diskade på grund av dräkten.

Norge slutade på åttondeplats, sist bland finallagen.

– Jag är ganska tom och ganska förstörd, om jag ska vara ärlig. Jag är egentligen bara ett stort frågetecken. Jag förstår faktiskt ingenting. Jag hoppade med samma dräkt i dag som i den individuella tävlingen, då jag fick tummen upp i kontrollen. Det fick jag inte i dag. Jag fattar ingenting, säger Silje Opseth till NTB.

Lagkamraten Anna Odine Strøm kallar situationen för "lite absurd".

– Det är en situation jag inte tror så många har varit i förr. Det är väldigt synd att hoppningen inte ska få avgöra resultatlistan, säger hon.

"Förstört allt"

Aga Baczkowska, kontrollant för Internationella skidförbundet (Fis), anser att det var rätt att diskvalificera hopparna.

– Alla gånger handlade det om att dräkterna inte korresponderade med Fis regler. Dräkterna var för stora, säger hon till NRK och fortsätter:

Annons

– Reglerna är klara och inte nya. Det är upp till utövarna och lagen att följa reglerna, och vårt jobb för Fis är att se till att reglerna följs.

Katharina Althaus håller inte med – och går till attack mot Fis.

– Fis har förstört allt med den här aktionen. Jag anser att de har förstört damernas hoppning. Jag vet inte vad de försökte göra, säger hon till nyhetsbyrån Sid.

– Jag har blivit kollat många gånger under mina elva år som backhoppare, och jag har aldrig blivit diskvalificerad. Jag vet att min dräkt var i linje med reglerna.

Slovenien vann till slut tävlingen före Ryska olympiska kommitténs lag och Kanada.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons