IKO-klubbchefen: ”Extremt akut behov att få in pengar”

Oskarshamn Artikeln publicerades
Martin Svenson.
Foto:Per Hammenvik
Martin Svenson.

Martin Svenson blir upprörd över Sportens avslöjande om IKO:s miljonansökningar till kommunen.

– Det här är strikt konfidentiellt material som du inte ska ha tillgång till, säger IKO-klubbchefen.

Klubbchefen bestämmer sig dock för att prata i ärendet och bekräftar till slut att att Sportens uppgifter stämmer.

– Ja, det stämmer, vi kommer att lämna in två ansökningar till kommunen inom kort.

Och de gäller försäljning av mediakuben och sänkta hyror?

  – Ja, det är korrekt.

  Varför?

  – För att vi har ett extremt akut behov att få in pengar till verksamheten. Klubben har aldrig lyckats bygga på sig någon buffert och det gör att varje säsong som är dålig sportsligt även blir dålig ekonomiskt. Nu har vi haft två sådana säsonger i rad. Framför allt beror det på uteblivna publikintäkter, det har urholkat vår likviditet och det är det som är problemet. Prognosen pekar på ett nollresultat. Vi kommer klara elitlicensen, men har drygt två miljoner kronor uppbundet i fasta inventarier i arenan som vi behöver omvandla till pengar. Vi kan inte betala bussar och skatter med en varmluftsugn eller en mediakub.

  Ni har träffat företrädare för samtliga politiska partier, hur har ert förslag mottagits?

  – Det har varit givande samtal, vi har fått sagt det vi ville ha sagt och responsen har varit bra. Vi presenterade uppgifter och information om vilka utmaningar vi har och som många inte kände till, att IK inte är en börda för kommunen utan en tillgång. Vi hoppas att samtalen har gett en annan förståelse.

  Är det aktuellt med nedskärningar inom klubben?

  – Det är aktuellt och kan handla om lägre spelarbudget, nedskärningar bland övrig personal eller att dra ned på ungdoms- och juniorverksamheten.

  Vad händer om kommunen säger nej till det här, riskerar ni konkurs?

  – Det är för tidigt att sia om det, men det går inte att utesluta någonting just nu. Vi får stöd av näringslivet på regelbunden basis och nu hoppas vi att kommunen vill vara med och hjälpa oss.

  Vad skulle det betyda om kommunen köper mediekuben?

  – Det skulle göra att vi kan andas och bygga en hyggligt stabil grund till nästa säsong. Däremot innebär det inte på något sätt att vi kan luta oss tillbaka.

  Det är lätt att dra paralleller till hyresavskrivningarna för tre år sedan då IKO i slutet av säsongen ansökte om att slippa betala omkring 800 000 hyreskronor. Martin Svenson ser dock en avgörande skillnad.

  – Den här gången köper de något, en mediakub. Det är ju väldigt aktuellt just nu att klubbar inte bör äga sådana här saker, som arenor eller saker i arenor. Dessutom köpte inte våra revisorer hyresavskrivningen rakt av, vilket betyder att effekten för vår del bara blev drygt hälften, säger Svenson och fortsätter.

  – Vi tycker att det här är en rimlig och möjlig lösning utifrån en omvärldsanalys. Om vi ska spela i hockeyallsvenskan måste vi ha någorlunda samma förutsättningar som andra lag, och det tycker vi inte att vi har i dagsläget. Som exempel kan jag ta att Karlskoga kommun nyligen köpte en mediakub till Nobelhallen och Norrköpings kommun gjorde samma sak i Himmelstalundshallen. Vi köpte vår mediakub själva.

  I närtid har ett helt koppel allsvenska lag hamnat i ekonomiskt trubbel. Timrå var timmar från konkurs, Almtuna är under rekonstruktion och AIK genomgår ett ekonomiskt stålbad. För att nämna några.

  Varför har det gått så här snett?

  – Framför allt är det att publiken inte har kommit i den utsträckning vi budgeterat för. Vi ligger 170 betalande personer minus per match. Alla klubbar i elithockeyn har problemet med den fina linjen mellan succé och fiasko. Den största hjälpen vi kan få är att folk kommer till arenan på de matcher som är kvar och köper en biljett. Sedan skulle det naturligtvis hjälpa oss enormt mycket om vi går till playoff.

  Vad vill du säga till människor som kommer bli upprörda när de läser det här?

  – Jag vill understryka att vi inte tar den enkla vägen och springer till kommunen och tigger. Vi har ansträngt oss jäkligt hårt i månader och jobbat dygnet runt. Som läget är nu behöver vi, och de flesta andra föreningar i allsvenskan, hjälp för att kunna bedriva vår verksamhet. Grundfrågan är: Tycker politikerna att det är viktigt att Oskarshamn har ett lag på den här nivån eller inte? Jag hoppas att de tycker det.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.