IFK Kalmar tappade allt mot AIK – blåstes på straff

Solna (Sportens utsände) Artikeln publicerades
AIK vände i andra halvlek, gjorde tre snabba mål och vann till slut med 4–3 i den viktiga toppmatchen i Elitettan.
Foto:Henrik Eriksson
AIK vände i andra halvlek, gjorde tre snabba mål och vann till slut med 4–3 i den viktiga toppmatchen i Elitettan.

2–1-ledningen försvann snabbt.

IFK Kalmar föll tungt i Solna.

– Man kan inte vinna matcher om man släpper in fyra mål, säger lagkaptenen Elsa Karlsson.

AIK-IFK Kalmar 4–3 (1–2)

IFK Kalmar: Amanda Fredriksson 2, Erin Gunther.

Tidigt underläge, men IFK vände direkt efter två mål av Amanda Fredriksson och kunde gå in i paus med en 2–1-ledning. Men i andra halvlek blev gästerna utspelat första 25 och plötsligt stod det 4–2 på tavlan på Skytteholms IP.

– Vi pratar om att inte bli passiva i andra, men det är precis vad vi blir. Vi släpper inte dem alldeles för lätt. Det känns som att vi försöker hålla 2–1 även att vi sa i paus att vi inte skulle göra det. Det blir en mental grej, säger Elsa Karlsson och fortsätter.

– Det känns tungt, men man kan inte vinna matcher om man släpper in fyra mål. Vi brukar inte släppa in så mycket mål.

    Erin Gunther fick in en reducering och IFK försökte, men hade varken kraften eller kvaliteten för att få med sig något i det oerhört viktiga toppmötet i jakten om den andra direktplatsen till allsvenskan efter seriesuveränen Växjö.

    – Det kändes ändå bra i halvtid, men vår passivitet straffar oss i dag. Det är väl först efter deras 3–2-mål som vi börjar spela igen i andra halvlek, säger tränaren Jonas Walfridsson.

    I matchens absoluta slutskede kunde IFK ha fått straff dubbelt upp. Först när en AIK-försvarare täckte ett inspel med händerna framför kroppen och sedan när Amanda Fredriksson föll i straffområdet.

    – Vid det första vet jag inte vad hon gör riktigt, om hon skyddar sig kanske. Sedan tycker väl jag att det är en straffsituation när Amanda faller. Men hon får frispark emot sig i stället, säger Walfridsson och får medhåll av sin lagkapten.

    – Vi har lite oflyt med domaren, men man ska väl inte fokusera på det efter en sådan här match. Men jag ser inte någonstans att vi ska få frispark mot oss i det läget, säger Elsa Karlsson.