Annons

Elitdomare åtalas för grovt bedrägeri

En svensk elitfotbollsdomare åtalas i tingsrätten för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri.
Mannen har varit aktiv och har dömt på toppnivå såväl i Sverige som utomlands.
Brott • Publicerad 10 december 2020
En svensk elitfotbollsdomare som suttit häktad sedan i september åtalas vid Göteborgs tingsrätt för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Arkivbild.
En svensk elitfotbollsdomare som suttit häktad sedan i september åtalas vid Göteborgs tingsrätt för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mannen är misstänkt för att under falska förespeglingar ha lurat till sig sammanlagt nästan 7 miljoner kronor från företag och privatpersoner.

Han ska bland annat ha utgett sig för att hjälpa företag att bli av med felaktiga telefonabonnemang och bett dem att tills vidare skicka alla betalningar via hans konto. Han misstänks också lånat pengar från privatpersoner utan att ha möjlighet eller avsikt att betala tillbaka.

Spel på spelsidor

Annons

Inte i något fall har pengarna gått till det mannen sagt, utan företrädesvis till spel på olika spelsidor. Enligt tidningsuppgifter har mannen under personutredningen förklarat för kriminalvården att han sedan flera år är spelberoende och har stora skulder.

– Vi har bestämt oss för att vi säger ingenting förrän vid rättegången, säger advokat Allan Stutzinsky som företräder fotbollsdomaren.

Men enligt åklagaren Martin Elofsson har fotbollsdomaren svarat på de flesta frågorna som ställts till honom i förhören.

Förnekar brott

"Hans inställning är att han håller med om en hel del av det som målsägandena berättat om, men att han förnekar brott", skriver åklagaren i ett mejl till TT.

Samtidigt med den tidigare fotbollsdomaren åtalas fyra kvinnor och en man i för grovt penningtvättsbrott eller penningtvättsbrott. De misstänks för att ha hjälpt mannen att dölja bedrägerierna genom att ha tagit emot pengar och sedan slussat dem vidare till fotbollsdomaren.

Fråntagits uppdrag

Det var vid ett tillslag i mitten på september som polisen grep fotbollsdomaren. Han häktades kort därefter. Samtidigt greps flera andra personer men ingen av dem sitter i dagsläget häktad.

Domaren har fråntagits alla sina uppdrag av Svenska fotbollförbundet. Huvudförhandlingen är planerad att börja den 15 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons