Annons

Hyllas på hemmaplan: "Han är Rosengårds stolthet"

Zlatan Ibrahimovics avslutade karriär är den stora snackisen – inte minst i kvarteren där fotbollsstjärnan växte upp.
– Han var den bästa spelaren, säger 12-årige Mazin Ahmed som känner sig ledsen idag.
Fotboll • Publicerad 5 juni 2023
Mazin Ahmed i Rosengård.
Mazin Ahmed i Rosengård.Foto: Johan Nilsson/TT
Rabee El Ali på Rosengård Centrum minns Zlatan från de tidiga åren.
Rabee El Ali på Rosengård Centrum minns Zlatan från de tidiga åren.Foto: Johan Nilsson/TT
Irena Novacovic på Rosengård Centrum.
Irena Novacovic på Rosengård Centrum.Foto: Johan Nilsson/TT
Zlatan Ibrahimovic hälsade på i sina gamla barndomskvarter i Rosengård i samband med en ungdomsturnering 2006. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic hälsade på i sina gamla barndomskvarter i Rosengård i samband med en ungdomsturnering 2006. Arkivbild.Foto: Drago Prvulovic / TT /

En idol. En legend. En förebild. Superlativen flödar när Rabee El Ali talar om Zlatan, en spelare som Rosengårdsbon följt sedan start.

– Jag har sett honom många gånger, läst mycket om honom. Han är grym.

Annons

Rabee El Ali minns målen och de stora prestationerna. Men även mötena med fotbollsspelaren och hans familj på hemmaplan här i Rosengård har lämnat avtryck.

– När vi köpte frukt sa hans mamma alltid "Zlatan ska bli stor, han ska ha de bästa frukterna". Jag kom ihåg det hans mamma sa.

"99 procent älskar honom"

Köpcentrat Rosengårds Centrum sjuder av liv på måndagen. De flesta har hört nyheten om Zlatan idag. Irena Novakovic har bråttom ut till junisolen, men när fotbollsspelaren kommer på tal stannar hon upp.

– Han är Rosengårds stolthet, säger hon med stort leende och förklarar att hon kommer sakna stjärnan framöver.

– Det blir väldigt tråkigt. Allihopa – nästan 99 procent älskar honom. Men vi kommer inte att glömma honom, vi kommer följa honom. Och vi ser att hans ena son håller på med fotboll, så det blir också en stolthet.

Idag uttrycker många samma känsla här. Samtidigt är det inte så länge sedan som Zlatans relation till hemstaden fick sig en allvarlig törn. Nyheten om Zlatans delägarskap i MFF:s allsvenska konkurrent Hammarby slog ner som en bomb i Malmö 2019.

Men förhållandet med Rosengårdsborna är en annan sak, förklarar Rabee El Ali som själv bott i området sedan 1999.

– Han har förverkligat en dröm som de också vill förverkliga. Han kom före och man ser honom som förebild. Affärer med andra är något helt annat än vad de ser framför sig – särskilt ungdomar och barn.

"Kanske känner sig gammal?"

Rosengårdsbon Mehmed Pilar vilar på en solig bänk utanför Rosengård Centrums entré. Självklart har han hört nyheten om Zlatan.

– Han är en mycket bra kille. Men han kanske känner sig gammal?

Annons

TT: Hur minns du Zlatan?

– Hans mål som man ser på Youtube . Det är fantastiskt, en bra spelare. Han ska bli inskriven i historien!

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons