Annons

Hotet mot stjärnorna: 78 matcher på 9 månader

VM i Qatar tvingar fram komprimerade spelscheman i Europas största fotbollsligor. Svenske landslagsläkaren Anders Valentin varnar för att de täta matcherna ökar skaderisken.
Fotboll • Publicerad 4 augusti 2022
Manchester Citys Kevin De Bruyne skriker ut sin smärta efter att ha ådragit sig en skada i Premier League-mötet med Liverpool på Etihad i Manchester i april 2022.
Manchester Citys Kevin De Bruyne skriker ut sin smärta efter att ha ådragit sig en skada i Premier League-mötet med Liverpool på Etihad i Manchester i april 2022.Foto: Jon Super/AP/TT
Landslagsläkaren Anders Valentin har arbetat med det svenska A-landslaget i 25 år, och dessförinnan med U-21-landslaget i 5 år. Här vid en pressträff inför EM 2021.
Landslagsläkaren Anders Valentin har arbetat med det svenska A-landslaget i 25 år, och dessförinnan med U-21-landslaget i 5 år. Här vid en pressträff inför EM 2021.Foto: Erik Simander/TT

I helgen drar flera av Europas största herrligor igång, däribland engelska Premier League, tyska Bundesliga och franska Ligue 1. Nästa helg följer spanska La Liga och italienska Serie A.

Mitt i säsongen pausas sedan ligorna för att ge plats åt VM i Qatar. Temperaturerna i ökenlandet kan stiga till 50 grader sommartid, och turneringen avgörs därför mellan den 21 november och den 18 december – i stället för under sommaren som i vanliga fall.

Annons

Trots tidigarelagda ligastarter är spelschemat på flera håll mer komprimerat än någonsin.

Premier League börjar exempelvis en vecka tidigare än förra året, och avslutas en vecka senare. Samtidigt tar ligan ett sex veckor långt VM-uppehåll.

Kan spela 78 matcher

Därtill ska Champions Leagues gruppspelet spelas klart innan VM.

Enligt en sammanställning av Daily Mail kan en engelsk spelare som går hela vägen med både klubblag och landslag komma upp i 78 matcher kommande säsong.

I en nyligen genomförd enkätundersökning av det internationella spelarfacket Fifpro svarade 88 procent av de tillfrågade medicinska experterna att antalet matcher, med hänsyn till spelarnas fysiska och psykiska hälsa, borde begränsas till max 55 per säsong.

Färre landslagsuppehåll under vårsäsongen ska kompensera för VM-uppehållet, men det intensiva spelschemat i kombination med en kortad försäsong riskerar att leda till fler och allvarligare skador. Det säger mångårige landslagsläkaren Anders Valentin.

– Det måste vara balans mellan matchning och återhämtning. Det är ett välkänt problem att det oftast är i matcherna skadorna sker, och ju mindre återhämtning mellan desto större risk, säger han.

"På gränsen"

Missnöjet med täta spelscheman inom den professionella fotbollen är inte ny.

De senaste åren har spelarorganisationen Fifpro, klubborganisationen ECA (European Club Association) och topptränare som Jürgen Klopp (Liverpool) och Pep Guardiola (Manchester City) riktat kritik mot Fifa och dess europeiska motsvarighet, Uefa, för bristande hänsyn till spelarnas välmående.

– Matchningen är nog på gränsen redan nu. Det är därför det riktas kritik. Det blir för tätt, man får inte tid för återhämtning och knappt heller för att träna. Det såg vi under senaste landslagssamlingen när det var fyra matcher på tio dagar, säger Anders Valentin.

Annons

Han tror att större trupper och mer regelbunden rotation är ofrånkomligt om utvecklingen fortsätter.

– Då kommer det inte att funka att köra med samma gubbar varje gång.

Fakta: Så spelas säsongen i toppligorna

+ Premier League inleds den 5 augusti (en vecka tidigare än 2021) och pausas för VM den 12 november. På annandagen, åtta dagar efter VM-finalen, återupptas ligan med den traditionsenliga Boxing Day-fotbollen. Säsongen avslutas den 28 maj 2023 (en vecka senare än 2022).

+ La Liga startar den 12 augusti (samma helg som 2021) och pausas för VM den 9 november. Ligan återupptas den 31 december och avslutas den 6 juni 2023 (två veckor senare än 2022).

+ Bundesliga sätter igång den 5 augusti (en vecka tidigare än 2021) och pausas för VM den 12 november. Ligan återupptas efter ett längre vinteruppehåll den 21 januari och avslutas den 27 maj 2023 (två veckor senare än 2022).

+ Serie A inleds den 13 augusti (en vecka tidigare än 2021) och pausas för VM den 13 november. Ligan återupptas den 4 januari och avslutas den 4 juni 2023 (två veckor senare än 2022).

+ Ligue 1 startar den 6 augusti (samma helg som 2021) och pausas för VM den 13 november. Ligan återupptas den 28 december och avslutas den 21 maj 2023 (samma helg som 2022).

+ Champions Leagues gruppspel inleds den 6 september och avslutas den 2 november. Åttondelsfinalerna spelas mellan den 14 och 22 februari 2023, med returmöten mellan den 7 och 15 mars. Kvartsfinalerna avgörs den 11/12 och 18/19 april, och semifinalerna den 9/10 och 16/17 maj. Finalen spelas den 10 juni 2023, det senaste finaldatumet sedan premiären för det europeiska cupspelet 1955- 56 (13 juni).

Fotnot: Qatar-VM inleds den 21 november och avslutas den 18 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons