Annons

"Henke" fick Larsson som skydd mot rasism

Henrik Larssons föräldrar gav den blivande svenska fotbollslegendaren mammans svenska efternamn för att minska risken för att sonen skulle utsättas för rasisim.
Fotboll • Publicerad 6 augusti 2020
Henrik "Henke" Larsson. Arkivbild.
Henrik "Henke" Larsson. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I kölvattnet av samhällsdebatten i USA har rasfrågan fått allt större utrymme runt om i världen. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har sedan länge haft en antirasistisk kampanj "Respect" i samband med sina evenemang och i ett klipp på Twitter uttalar sig den svenske legendaren Henrik Larsson i ämnet.

48-åringens mamma är från Sverige med efternamnet Larsson och pappan är från Kap Verde med efternamnet Rocha. "Henke" fick efternamnet Larsson för att föräldrarna ville skydda honom från att utsättas för rasism under sin uppväxt i Helsingborg på 70- och 80-talet.

Annons

– I stället för att jag skulle ta min pappas efternamn bestämde de att jag skulle få mammas. Det var ett sätt att skydda mig, vilket är fel, men så var klimatet då. Det är synd att de behövde tänka så för min skull, vad det skulle betyda att ha ett utländskt namn eller ett svenskt namn, säger Henrik Larsson i Uefas klipp.

Den tidigare stjärnanfallaren, som bland annat tog VM-brons med Sverige 1994 och vann Champions League med spanska storklubben Barcelona 2006, har svårt att förstå varför rasism förekommer.

– Att hata människor för att de är svarta, jag förstår det inte och kommer aldrig att förstå det.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons