Annons

Hegerberg tillbaka: "Känslosamt för henne"

Ett år och åtta månaders väntan är över.
Norska storstjärnan Ada Hegerberg är tillbaka i spel – och fick en knapp kvarts speltid mot Häcken.
Fotboll • Publicerad 5 oktober 2021
Det blev en känslosam comeback för Ada Hegerberg, som hade svårt att hålla tårarna borta efter matchen.Foto: Adam Ihse/TT

Det har varit 20 tuffa månader för Ada Hegerberg, som för tre år sedan utsågs till världens bästa fotbollsspelare när prestigefyllda Ballon d'Or för första gången delades ut även på damsidan.

Lyonstjärnan slet av ett korsband i ena knät i januari 2020 och ådrog sig under kampen att komma tillbaka dessutom en stressfraktur i skenbenet.

Annons

Först efter tre operationer och många månaders rehabilitering var hon för några veckor sedan tillbaka i träning med Lyon.

"Väldigt känslosamt"

Och när det historiska första gruppspelet i damernas Champions League inleddes fick superstjärnan till slut också göra comeback i slutet av Lyons 3–0-seger mot Häcken.

Efteråt hade norskan svårt att hålla glädjetårarna borta i ösregnet på Hisingen.

En av många som gladde sig med henne var Sonia Bompastor, som följt Hegerbergs kamp på nära håll.

– Det är viktigt för oss som lag och grupp, så vi är väldigt glada för Adas skull. Det har varit tuffa perioder, mentalt, för henne så jag tror att det var väldigt känslosamt för henne i kväll, säger Lyontränaren.

"Så stark mentalt"

Sonia Bompastor hyllar efter matchen framför allt norskans mentala styrka, som trots motgångarna fick henne att satsa vidare i stället för att lägga fotbollsskorna på hyllan.

– Det har varit tufft för henne, vissa dagar tänkte kanske hon på att avsluta sin karriär. När man är spelare och gör det man älskar mest varje dag, kanske man ibland tänker att ”jag kanske inte kommer att kunna spela igen”, säger hon.

– Men jag är inte så överraskad. Vissa spelare i hennes situation hade kanske inte orkat komma tillbaka. Men hon är så stark mentalt.

Fakta: Ada Hegerberg

Ålder: 26 år (född den 10 juli 1995 i Sunndalsøra).

Klubb: Lyon.

Tidigare klubbar: Sunndal, Kolbotn, Stabæk, Turbine Potsdam.

A-landskamper/mål för Norge: 65/38.

Klubblagsmeriter: Fyra Champions League-titlar och sex ligasegrar med Lyon.

Individuella utmärkelser: Blev 2016 utsedd till Europas bästa spelare av UEFA. 2018 fick hon Ballon d'Or. Utsedd till världens bästa spelare av BBC 2017 och 2019.

Debuterade i landslaget som 16-åring 2011. Var med och tog EM-silver i Sverige 2013. Var en av det norska lagets största stjärnor i VM 2015 och EM 2017. Har inte spelat i landslaget sedan dess.

Källa: NTB.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons