Annons

Urstark jaktstart av Öberg: "Vilken comeback"

Hanna Öberg var överlägset bäst av alla i söndagens jaktstart.
Det räckte ändå inte till pallen.
Skidskyttestjärnan var nöjd ändå.
Skidskytte • Publicerad 13 december 2020
Hanna Öberg blev fyra i söndagens jaktstart i österrikiska Hochfilzen efter en imponerande upphämtning och fullt skytte. Arkivbild.
Hanna Öberg blev fyra i söndagens jaktstart i österrikiska Hochfilzen efter en imponerande upphämtning och fullt skytte. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var Elvira Öberg som länge såg ut att göra upp om segern i Hochfilzens jaktstart. Men hon sköt bort sig helt på det tredje, stående skyttet, och kunde inte reparera skadan som tre bom och lika många straffrundor orsakade.

– Jag fick höra att det var tre knappa bommar. Jag gör ändå det jag kan, men det är speciellt att stå där framme och jag har inte varit där så många gånger. Det är nog en kombination av ganska mycket som gör att det blir så, säger Elvira Öberg, sjua till slut, till SVT.

"Tillbaka där jag var"

Annons

I stället kom storasyster Hanna Öberg bakifrån, sköt fyra raka nollor, och gjorde en imponerande klättring från 29:e plats till att bli slutlig fyra. Sett till enbart jaktstarten var Hanna Öberg loppets stora stjärna, och var 36,6 sekunder snabbare än närmaste konkurrent. Det var ett viktigt kvitto efter att ha misslyckats både i fredagens sprint och i lördagens stafett.

– Vilken comeback! Det känns så skönt. Jag jobbade verkligen igenom alla serier. Sista serien hade jag så jäkla go’ känsla, det kändes bättre och bättre hela tiden, säger Hanna Öberg.

– Jag är jättenöjd med mitt lopp i dag. Jag hade inte kunnat göra det så mycket bättre. I dag är jag tillbaka där jag var i Kontiolax (förra världscuptävlingen). Det känns jättebra.

Den här gången räckte det dock inte till pallen, men det var nära. Öberg gick ut från det sista stående skyttet som trea, men bara några sekunder bakom stormade Julia Simon fram.

Och på slutvarvet var fransyskan – som sköt tre bom men som startade 55 sekunder före Öberg – den starkaste, och snodde åt sig tredjeplatsen.

– Jag gick ut och tänkte att jag skulle försöka hålla henne bakom mig. Men hon har visat jättebra form de här dagarna. När hon kom förbi blev jag nästan lite förvånad. I dag var hon lite för stark för mig, men nästa gång tar jag henne, säger Hanna Öberg till SVT.

Norsk seger

Vann gjorde norskan Marte Olsbu Røiseland, som startade 17 sekunder bakom Dzinara Alimbekava. Belaruriskan sköt förvisso fyra nollor, precis som Hanna Öberg, men Røiseland var mycket snabbare i spåren och kunde kosta på sig två straffrundor och ändå besegra Alimbekava till slut.

I och med segern tog Røiseland också över ledningen i den totala världscupen, före Alimbekava och Hanna och Elvira Öberg.

– Det känns väldigt bra. Det är första gången jag får ha den gula ledarvästen, säger norskan.

– Det här betyder väldigt mycket. Jag har haft en bra start på säsongen och gjort många bra lopp, men jag har saknat att stå högst uppe.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons