Annons

Fullt upp för Berg innan han trappar ned

I närtid handlar det om att prestera på tre fronter i ett pandemikomprimerat spelschema Framtiden? Den är också utstakad.
Till sommaren tackar Marcus Berg för sig i både landslaget och Krasnodar. Då är tanken att han återvänder till IFK Göteborg.
Fotboll • Publicerad 9 oktober 2020
Marcus Berg gör troligen sin sista säsong som utlandsproffs och efter EM tackar han för sig i landslaget.
Marcus Berg gör troligen sin sista säsong som utlandsproffs och efter EM tackar han för sig i landslaget.Foto: Anders Wiklund/TT

Landslagsanfallaren är inne på sista svängen efter alla år som utlandsproffs – och han har mer att göra än någonsin tidigare.

Det är jobbigt – men också roligt.

Annons

Matcherna kommer tätt med Krasnodar i ryska ligan, snart väntar gruppspel i Champions League och parallellt med att göra sin arbetsgivare belåten måste han prestera i landslaget för att få följa med på den kommande EM-färden.

Första stoppet på landslagets miniturné var Moskva och en 2–1-seger som Berg följde från sidan av planen. Snart väntar Zagreb och Lissabon. Landslaget flyger och far och pressar in tre landskamper på en vecka, samtidigt som vanligt folk rekommenderas att inta en högst restriktiv hållning till resande för att minimera smittspridning.

– Vi har även haft många resor med Krasnodar och speciellt resandet är segt, men landslaget och klubbarna sköter allt på bästa sätt. Vi flyger säkert och så, säger Berg.

Smittan oroar inte

Runt om i Europa har coronavirusets härjningar ökat igen, men smittan oroar honom mindre än det slitage han utsätter kroppen för.

– Vi känns väldigt skyddade och det är inget jag är rädd för. Vi testas i stort sett varje dag i Ryssland och vi har gjort det här i landslaget också.

Om det täta matchandet i klubb- och landslag säger han:

– Som spelare är det inte optimalt. De flesta ligor har tryckt ihop schemat till max. I Krasnodar är jag i stort sett ensam anfallare och har spelat varje match. Det är klart att det sliter och det gäller att vara så professionell som möjligt med återhämtning och sånt. Det är svårt att vara på topp i varje match.

Med sin arbetskapacitet, smarthet och erfarenhet är en Berg i form given på topp under Janne Anderssons ledning. Trots den stundtals fräna externa kritiken har han hyllats internt av spelare som Robin Quaison och Alexander Isak.

Allt har ett slut

Men allt har ett slut. Om inte pandemin hade slagit till hade han avrundat den långa landslagskarriären i somras och kanske redan lirat för IFK Göteborg.

– Jag hade ett snack med Krasnodar, från vintern ungefär, att det kunde bli en förlängning. Sedan kom corona och det hela lades på is ett tag. Då pratade jag med Blåvitt också men min första prioritet var att vara kvar i Krasnodar i och med att EM flyttades. Det kändes som ett bättre alternativ eftersom man känner till allt, är inne i systemet i stället för att flytta hem och starta om, säger Berg som i juni förlängde kontraktet med Krasnodar till 30 juni 2021.

Annons

Nästa sommar kommer du till Kamratgården?

– Förmodligen blir det så. Jag har haft som mål att vara utomlands fram till EM och sedan får man se. Jag vet inte riktigt vad som händer, men får jag vara frisk och så tror jag att det blir så. Jag hoppas att de klarar av att hålla sig kvar, för allas skull. Blåvitt ska vara ett lag i allsvenskan och helst lite högre upp än vad de är nu, säger Berg.

Fakta: Marcus Berg

Född: 17 augusti 1986.

Position: Anfallare.

Klubb: Krasnodar.

Moderklubb: IFK Velen.

Tidigare klubbar: Torsby, IFK Göteborg, Groningen, Hamburger SV, PSV Eindhoven (lån), Panathinaikos, Al Ain.

Landskamper/mål: 78/21.

Landslagsdebut: 6 februari 2008 mot Turkiet (0–0) på bortaplan.

Om skillnaden att spela i Krasnodar och i landslaget: "Här i landslaget är jag mer tillbakadragen i defensiven, i Krasnodar står vi högt med full press och jag är ensam anfallare. Vi har ett mer offensivt lag i Krasnodar. Det är mer full fart framåt än i landslaget. Här spelar vi med två forwards, vilket jag tycker är skönare. Det är ganska stor skillnad mellan lagen."

Aktuell: Vilade mot Ryssland i torsdags och spelar förmodligen från start mot Kroatien (söndag) och Portugal (onsdag) i Nations League.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons